Mercedes-strategist James Vowles nieuwe teambaas Williams

Na 13 jaar als hoofd strategie van Mercedes stapt James Vowles in een nieuwe rol als kapitein van het noodlijdende Williams team.

Mercedes-strategist James Vowles nieuwe teambaas Williams

Na een dikke maand zonder leider heeft het team van Williams een nieuwe teambaas aangewezen. Mercedes hoofdstrategist James Vowles zal avanaf dit jaar voor het eerst aan de top komen te staan van een Formule 1-team. De 43-jarige Brit vervangt de vorige maand plots ontslagen Jost Capito, die een dubbelrol als teambaas en CEO bekleedde.

Echte veteraan

Vowles is inmiddels al een echte veteraan in de paddock. In 2010 maakte hij namelijk deel uit van de eerste lichting van het herrezen Mercedes Formule 1-team. James bleef de formatie uit Brackley maar liefst dertien jaar trouw, en zorgde daarbij voor memorabele momenten.

De uitspraak 'Valtteri, it's James' is inmiddels legendarisch geworden. Vowles liet de spreuk in 2021 voor het laatst vallen in een poging om Bottas ervan te weerhouden de snelste ronde te pakken op Zandvoort.

Heropbouw

Met het aantrekken van Vowles neemt Williams een groot risico, aangezien de Brit geen ervaring heeft met het runnen van een team. Zijn voorganger had echter al soortgelijke rollen bekleed bij BMW, Porsche, Sauber, Ford, Volkswagen en McLaren. James staat dus voor een flinke uitdaging.

De aanstelling van Vowles is het eerste puzzelstukje in het opnieuw opbouwen van het Williams-leiderschap. Het team zit immers nog altijd zonder CEO en technisch directeur.

Formule 1
  • BrunoPress