Bernie Ecclestone aangeklaagd voor grootschalige belastingfraude (400 miljoen)

De voormalige F1-eindbaas heeft zich wederom in de nesten gewekt. De Britse fiscus beschuldigt Bernie ervan maar liefst 400 miljoen pond niet aangegeven te hebben.

Bernie Ecclestone aangeklaagd voor grootschalige belastingfraude (400 miljoen)

Bernard Charles Ecclestone kennen we als een van de meest uitgesproken, meedogenloze en meest succesvolle zakenmannen binnen de autosport. De inmiddels al 91-jarige Brit wist in de jaren '70 op te klimmen van F1-teameigenaar naar het absolute opperhoofd van de sport. Onder zijn directie groeide de Formule 1 tot wat het nu is.

Dat succes kwam echter niet zonder de nodige controverse. Zo werd hij beschuldigd van omkoping aan een hooggeplaatste official van de Bayerische Landesbank. Tijdens die zaak bleek bovendien dat Ecclestone tussen 2009 en 2012 1.2 miljard pond aan belastingen had weten te ontduiken.

400 miljoen

Die belastingontduiking had Bernie op een 'legale' manier voor elkaar weten te boksen, maar tien jaar later is het net alsnog aan het sluiten. Volgens de Britse belastingautoriteit Her Majesty’s Revenue and Customs heeft de oude zakentijger namelijk een bedrag van maar liefst 400 miljoen pond niet aangegeven bij de fiscus. Het vermogen zou in overzeese rekeningen en activa verstopt zijn.

Schuld bekennen of afbetalen?

Ecclestone's totale vermogen werd eerder geschat op zo'n 2.5 miljard pond. Het terugbetalen van de belastingen en boetebedragen zal waarschijnlijk dus geen probleem zijn. Dat is natuurlijk als hij überhaupt veroordeeld wordt.

In de Bayerische Landesbank-zaak kreeg Bernie uiteindelijk de optie zonder schuld te bekennen de boel af te kopen. De nieuwe zaak zal uitwijzen of de Britse fiscus sterker is dan het Duitse OM.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool