Ecclestone: 'Hamilton probeert het niet eens meer!'

Volgens het oude F1-opperhoofd gooit de zevenvoudig wereldkampioen er met de pet naar in 2022. Hamilton presteert is volgens Bernie zo onverschillig bezig dat zelfs Toto Wolff flauw van hem aan het worden is.

Ecclestone: 'Hamilton probeert het niet eens meer!'

Na vijftien seizoenen aan de kop van het veld lijkt Lewis Hamilton dit seizoen over zijn piek te zijn. De man die alle recordboeken verscheurde tussen 2014 en 2021 staat na negen races slechts zesde in het kampioenschap, op gepaste afstand van nieuwe teamgenoot George Russell. Ondanks het blinde enthousiasme na zijn podium in Canada lijkt het er sterk op dat Sir Lewis zijn eerste seizoen zonder een overwinning tegemoet gaat.

Hij probeert het niet

De tegenvallende pace van Hamilton wordt door velen verwijt aan de experimentele en inconsistente Mercedes W13. De wagen stuitert alle kanten op en komt in een rechte lijn duidelijk snelheid tekort vergeleken met de Red Bull en de Ferrari. Voor de man die de Formule 1 heeft opgebouwd tot wat het nu is zijn dit soort technische verklaringen echter niet relevant.

Bernie Ecclestone meent tegenover de Daily Mail namelijk dat Lewis er gewoon helemaal geen zin meer in heeft. Verliezen gaat Lewis net iets te makkelijk af, zeker vergeleken met zijn verrassend snelle teamgenoot. Teambaas Toto Wolff is volgens de 91-jarige herrieschopper zelfs al flauw aan het worden van zijn oogappel:

'Ik had niet gedacht dat [George Russell] zo goed was maar hij heeft het geweldig gedaan. Ik ben verbaasd. Of is het het geval dat Lewis het slecht doet? Een beetje van beide. Toto wordt een beetje flauw van Lewis. Ik denk niet dat [Lewis] aan het proberen is, jij wel? Laten we het anders zeggen, Lewis lijkt niet zo te zitten met verliezen.

"Het is niet zoals hij normaal is. Hij heeft een competitieve instelling maar hij neemt zijn verlies iets te makkelijk naar mijn idee. Ik denk dat hij George actief aan het helpen is. Ik denk dat hij helemaal niets doet. Hij is er niet toe bereid om dezelfde moeite erin te steken om te winnen zoals hij voorheen deed."

Toto's magische deals

Gezien de naar zijn mening laconieke instelling van Hamilton ziet Ecclestone de 37-jarige veteraan niet nog een seizoen doormodderen. Bernie voorziet een deal tussen Lewis en Toto waarbij het stoeltje van de zevenvoudige wereldkampioen afgekocht wordt:

"Lewis verkoopt misschien zijn positie aan Toto: 'Zoveel verdien ik, ik stap op en geef me de helft van wat ik zou krijgen.' Toto kan dan één van zijn magische deals doen, iemand anders minder geld bieden en 20 miljoen pond houden. Niemand hoeft Toto dit te vertellen want hij heeft er al aan gedacht. Lewis zou waarschijnlijk stoppen onder die omstandigheden."

Allemaal bullshit

Op de vraag wat hij van de veelbesproken race in Baku vindt - waar Lewis met ogenschijnlijk veel pijn uit zijn auto klauterde - reageerde Ecclestone in typische stijl. Volgens Bernnie is het allemaal onzin en aanstellerij, net zoals Lewis' kledingstijl:

"Allemaal bullshit. George is langer en als er iets zou gebeuren met iemand dan zou het met hem gebeuren. Er zat een beetje Nigel Mansell in [de manier waarop Lewis uit zijn auto kwam]. Met Nigel was het tenminste zo dat hij de auto uit zou komen en over zijn linkerbeen zou wrijven alsof hij hem gebroken had. Het volgende moment zou het zijn rechterbeen zijn."

"Ik weet niet wat [Hamilton] doet met zich kleden in al die vreemde kleding. Heeft hij daar een deal voor? Is het om op te vallen? Misschien is dat het."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team