Bernie Ecclestone 'zou een kogel vangen' voor Vladimir Poetin

De oude eindbaas van de Formule 1 heeft zich weer eens pikant uitgelaten in de media. Bij ochtendprogramma Good Morning Britain nam de 91-jarige rijkaard het namelijk op voor Russische president Vladimir Poetin. De F1 heeft uiteraard publiek afstand gedaan van de uitspraken van Bernie.

Bernie Ecclestone 'zou een kogel vangen' voor Vladimir Poetin

We kennen Bernie Ecclestone als een gewiekste, onverschrokken en vaak meedogenloze zakenman, maar hij heeft ook een ander groot talent. Als geen ander weet de bejaarde Brit de media op te stoken met allerlei ongezouten meningen en uitspraken. Vanmorgen demonstreerde hij dat talent nog maar eens door het op te nemen voor vriend en 'eersteklas persoon' Vladimir Poetin.

Eersteklas persoon

Bij Good Morning Britain werd Ecclestone gevraagd of hij nog steeds achter Poetin stond na de invasie van Oekraïne. Bernie bevestigde die stelling niet alleen, maar ging nog veel verder. Hij zou een kogel vangen voor de Russische president, die naar zijn weten het beste voorheeft met zijn land én Oekraïne:

"Ik zou een kogel voor hem vangen. Ik zou willen dat het geen pijn deed maar ik zou nog steeds een kogel voor hem vangen. Omdat hij een eersteklas persoon is, en wat hij doet iets is waarvan hij gelooft dat het het juiste is voor Rusland."

Foutje, bedankt

De invasie van Oekraïne was volgens Bernie helemaal niet zo bedoeld door Poetin. De duizenden slachtoffers zijn namelijk 'onbedoeld' gevallen. Net zoals elke zakenman heeft Vladimr gewoon een foutje gemaakt. Bernie is er zeker van dat Poetin er al spijt van heeft:

"Helaas is hij net als een hoop zakenmensen, zeker zoals ik, we maken fouten van tijd tot tijd en wanneer je een fout maakt, moet je je best doen om eruit te komen. Het was onbedoeld. Ik weet absoluut zeker dat hij nu zou willen dat hij het nooit begonnen was - maar het begon niet als een oorlog."

Zelenskyy is een grappenmaker

Naast zijn positieve commentaar over Poetin gaf Ecclestone zijn tegenstander nog even een veeg uit de pan. Bernie vindt dat president Volodymyr Zelensky beter een comedian had kunnen blijven. Zijn aanpak van de crisis was te kortzichtig: doordat hij weigerde met Poetin te praten escaleerde de situatie tot oorlog, aldus Ecclestone:

"De andere persoon in Oekraïne, zijn beroep van wat ik begrijp, was cabaretier - en ik denk dat het lijkt alsof hij dat beroep zou willen voortzetten. Ik denk dat als hij over zaken had nagedacht, hij zeker een poging had gedaan om te spreken met Poetin, die een redelijk persoon is, en naar hem geluisterd had en er potentieel iets aan had kunnen doen."

De Formule 1 nam uiteraard meteen afstand van de uitspraken van Ecclestone, uit angst voor een publieke associatie met het voormalig opperhoofd van de sport:

"De uitspraken gedaan door Bernie Ecclestone zijn zijn persoonlijke standpunten en staan in een sterk contrast tegenover de positie van de moderne waarden van de sport."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool