Massa rekent op hulp van Ferrari bij 2008-zaak tegen FIA

Felipe Massa gaat er vanuit niet alleen te staan in zijn strijd tegen de FIA. De Braziliaan rekent op de hulp van oude werkgever Ferrari om de wereldtitel van 2008 via het gerecht naar binnen te slepen.

Massa rekent op hulp van Ferrari bij 2008-zaak tegen FIA

Het is inmiddels al vijftien jaar geleden, maar het wereldkampioenschap van 2008 is nog altijd springlevend. Naar aanleiding van uitspraken van voormalig F1-opperhoofd Bernie Ecclestone is runner-up Felipe Massa namelijk bezig aan een uitvoerig proces om de 'gestolen' titel terug te halen.

De Braziliaan meent dat de manipulatie van de Grand Prix van Singapore door Renault hem destijds de eindzege door de neus boorde. Het feit dat hij zijn winnende positie verloor door een fout bij de pitstops ziet hij voor het gemak even door de vingers. Massa is erop uit om de GP in zijn volledigheid te laten schrappen zodat hij alsnog de titel in de schoot geworpen krijgt.

Ferrari's titel

Tegenover Italiaanse staatszender Telegiorno 1 probeerde Massa zijn positie te versterken door de banden met Ferrari opnieuw aan te halen. Volgens Felipe is het namelijk niet alleen zijn titel, maar ook de zestiende rijderstitel van de Scuderia. Het is in zijn ogen dan ook een kwestie van tijd voordat de hulptroepen vanuit Maranello arriveren:

"Ik heb één zekerheid: die titel is van mij en het is Ferrari's zestiende rijderstitel. Ik heb een team van zeer sterke advocaten ingehuurd. We zullen vechten tot het einde om gerechtigheid te krijgen in deze sport."

"Ik begrijp niet waarom een geval van manipulatie niet vastgesteld kan worden voor het gerecht, ook al is het een jaar, twee jaar of vijftien jaar later. Op dit moment heb ik nog geen sten gekregen van Ferrari, maar ik verwacht hulp van ze. Ik ben optimistisch: ik zal voor gerechtigheid vechten tot het einde."

Minimale kans

Ondanks alle gedurfde uitspraken en het juridische machtsvertoon lijkt de kans dat Massa's kruistocht succesvol zal zijn bijzonder klein. Volgens de destijds geldende reglementen kan een kampioenschap immers niet teruggedraaid worden nadat de trofee uitgereikt is. Daardoor vallen argumenten van het team van Massa bij voorbaat in het water.

Mocht de ploeg advocaten die regel op de een of andere manier ongeldig kunnen verklaren, dan is de zaak nog steeds niet bijzonder sterk. De manipulatie van een race door één team zou immers nooit als gevolg hebben dat de complete Grand Prix uit de uitslag verwijderd wordt. Alleen de overtreders zullen in dat geval gestraft worden met uitsluiting. Bovendien was de fout van Ferrari in de pits minstens zo bepalend voor Massa's slechte resultaat.

Zelfs met de volledige steun van zijn oude team zal Massa's zaak tegen de FIA hoogstwaarschijnlijk op niets uitlopen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / SGP Italia, Red Bull Content Pool