Felipe Massa dreigt 2008-zaak naar Brits hooggerechtshof te slepen

Felipe Massa heeft zaak rond de verloren wereldtitel van 2008 nog altijd niet laten vallen. Na een lauwe reactie van de FIA dreigt het juridische team van de Braziliaan naar het Britse hooggerechtshof te stappen.

Felipe Massa dreigt 2008-zaak naar Brits hooggerechtshof te slepen

Het is alweer even geleden dat Felipe Massa de wereld liet weten het resultaat van het wereldkampioenschap van 2008 aan te gaan vechten. Destijds verloor de Ferrari-kopman de strijd met Lewis Hamilton met slechts een enkele punt.

Aan de hand van recente uitspraken door ex F1-opperhoofd Bernie Ecclestone meent Massa dat het kampioenschap onrechtmatig verlopen is. Ecclestone en FIA-president Max Mosley wisten namelijk kennelijk al voor het einde van het seizoen dat Renault de Grand Prix van Singapore gemanipuleerd had met de opzettelijke crash van Nelson Piquet Jr.

Volgens Felipe betekent dit dat het resultaat in zijn geheel geschrapt had moeten worden, wat hem de titel had gegeven. Het feit dat zijn team die race verpestte met typisch chaotische pitstop ziet de Braziliaan even door de vingers.

Massa met voormalig Renault-teambaas Flavio Briatore (links), de architect van de matchfixing.

Afgewimpeld

Massa nam de uitspraken van Bernie zo serieus dat hij een aanzienlijk team van juristen en advocaten samenstelde. De club heeft zich recent kenbaar gemaakt bij de FIA en Formula One Management, maar geen echte reactie gekregen.

In plaats van in te gaan op de aanklachten serveerden de FIA en de FOM de zaak af met de claim dat er tijdens de zomerstop niemand aanwezig was om een formele reactie te geven.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem in een Renault R28, 2009.

Antwoord forceren

De juristen van Massa zijn het uiteraard niet eens met de laconieke instelling van de FIA en de FOM. In een brief ontvangen door Motorsport.com, veegt het team het argument rond de zomerstop van tafel en voert het de druk op beide instanties op. Aangezien de FIA en de FOM geen deadline willen stellen voor het geven van een reactie hebben de juristen die zelf maar opgesteld.

De aangeklaagde partijen hebben tot vrijdag 8 september om uit eigen beweging te reageren. Is er tegen die tijd nog steeds geen formele reactie, dan start het team van Massa een procedure op bij de UK High Court om een antwoord te forceren.

Massa zet door

Het team van Massa is klaar om in andere jurisdicties procedures op te starten, maar ziet liever eerst de officiële antwoorden van de FIA en de FOM verschijnen. Vanuit die eerste organisatie is de houding echter onverminderd kil. Een woordvoerder wilde verder geen commentaar leveren op de gang van zaken.

Ondanks de relatief kleine kans van slagen blijven Felipe Massa en zijn team dus onverminderd hard doorprocederen. Het resultaat van 2008 zal hij daarmee naar alle waarschijnlijkheid niet veranderen, maar wellicht is er door alle publiciteit een mogelijkheid om een lucratieve schikking te bemachtigen. Naar eigen zeggen doet Felipe het echter niet voor het geld, maar de eer en rechtvaardigheid. Wordt vervolgd.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press