Felipe Massa begint officieel met aanvechten kampioenschap Lewis Hamilton 2008

Volgens de Braziliaan heeft hij recht op de titel van dat jaar en niet Lewis Hamilton.

felipe massa

Eerder konden we al melden dat de vice-kampioen F1 van 2008, Felipe Massa, een team advocaten heeft samengesteld om het kampioenschap van 2008 aan te vechten. De Braziliaanse coureur hoopt de volledige laatste race in Singapore van tafel te kunnen vegen zodat hij in de eindstand vijf punten wint en dus alsnog de titel pakt.

Schandaal

Aanleiding voor de campagne van de Braziliaan was een nieuw interview met voormalig F1-opperhoofd en huidig miljoenenfraudeur en Putinsupporter Bernie Ecclestone.

De bejaarde Brit claimde tegenover F1-insider dat hij samen met toenmalig FIA-president Max Mosley het beruchte crashgate-incident in Singapore in de doofpot gestopt had. Door het resultaat van de door Renault gemanipuleerde race niet te schrappen liep Massa uiteindelijk net genoeg punten mis om in Brazilië nipt de titel te verliezen aan McLaren's Lewis Hamilton. Het schandaal kwam pas aan het licht midden in 2009, waardoor het resultaat van 2008 volgens de reglementen niet veranderd kon worden.

Brief

Het team van advocaten heeft nu de eerste stap gezet door een brief te sturen naar de betrokkenen bij het proces. Deze stap is verplicht onder de Britse wet en wordt officieel een 'letter before claim' genoemd. De stap wordt uitgevoerd voordat de gerechtelijke procedure begint.

Motorsport.com, die de documenten heeft ingezien, meldt dat in de brief staat dat de Braziliaan advocaten heeft in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, de Verenigde Staten, Zwitserland en Frankrijk. In de twee laatstgenoemde landen is de FIA actief, terwijl de FOM in Groot-Brittannië en Amerika zit. De brief is gericht aan Stefano Domenicali, die in 2008 Ferrari-teambaas was, en FIA-president Mohammed ben Sulayem. In de brief valt te lezen dat Massa slachtoffer is geworden van samenzwering van de FIA en FOm, die opzettelijk geen actie ondernamen ondanks dat ze op de hoogte waren van de situatie.

Binnen twee weken reactie

Motorsport.com citeert uit de brief: "Massa kan zijn verliezen niet volledig becijferen, maar schat dat deze waarschijnlijk meer dan tientallen miljoenen euro's bedragen. Dit bedrag dekt niet de ernstige morele en reputatieschade die hij heeft geleden." Het is nu wachten op een gepast antwoord van de aangetekenden. Krijgt hij geen gepast antwoord, dan zal Massa juridische stappen ondernemen. Dit zal gebeuren als er binnen twee weken geen reactie komt.

Formule 1
  • NLBeeld