Mercedes F1-team voor de rechter vanwege sponsordeal met FTX

Het team van Mercedes is het doelwit geworden van een grote rechtszaak. De gedupeerde investeerders van cryptobeurs FTX beschuldigen het F1-team ervan bewust meegewerkt te hebben aan de promotie van het frauduleuze bedrijf.

Mercedes F1-team voor de rechter vanwege sponsordeal met FTX

Vorig jaar werd de cryptowereld opgeschrikt door het imploderen van de tweede grootste beurs op de markt: FTX. De cryptobeurs ging in recordtijd onder toen bleek dat het hele systeem van fraude aan elkaar hing.

Vóór de crash had FTX onder leiding van 'genie' Sam Bankman-Fried zich in de spotlights geworden door allerlei exorbitante sponsordeals te sluiten. Één van de meest prominente daarvan was een verbintenis met het destijds nog dominante Formule 1-team van Mercedes.

FTX x Mercedes

Toen het schandaal in november 2022 aan het licht kwam was Mercedes er als de kippen bij om de banden met FTX te verbreken. In de aanloop naar de Grand Prix van São Paulo werden de FTX stickers haastig van de Silberpfeilen gekrabd. Een dik jaar later is echter gebleken dat het opzeggen van de samenwerking niet voldoende was.

Mercedes achtervleugel zonder FTX logo's, São Paulo 2022.

Federale aanklacht

Mercedes is namelijk genoemd in een grote rechtszaak aangespannen door de private investeerders van FTX, zo meldt Bloomberg. Als commerciële partner van de cryptobeurs zou Mercedes-AMG Petronas F1-Team zich schuldig gemaakt hebben aan het moedwillig promoten van de crypto-zwendel.

In een federale rechtbank te Miami legde de advocaat van de gedupeerden de aanklacht uit: "[Het] faciliteren van en/of actief meewerken aan de enorme, wereldwijde, meerdere miljarden kostende fraude van de FTX Group."

Alle grote spelers

Sam Bankman-Fried.

Mercedes is uiteraard niet de enige zakenpartner van FTX die voor de bijl gaat. Ook de Formule 1 in het algemeen, Major League Baseball en een tal van andere entiteiten worden genoemd als boosdoeners in de zaak. Het is echter niet helemaal duidelijk wat de aanklagers precies willen bereiken. Bewijzen dat de commerciële partners alles wisten van de ins en outs van FTX zal bovendien zo goed als onmogelijk zijn.

Achter FTX-oprichter Sam Bankman-Fried hoeven de gedupeerden niet meer aan te gaan. De 31-jarige Amerikaan gaat na zijn veroordeling voor fraude en samenzwering naar verwachting levenslang de gevangenis in. Zijn officiële straf wordt echter pas op 28 maart 2024 bekend.

Formule 1
  • Mercedes-Benz, NL Beeld / Abaca Press