'Audi zwaait R8 uit met hardcore GT-variant'

Audi's eerste en enige supercar krijgt volgend jaar een laatste feestmodel. De Performante-achtige R8 GT zal de laatste triomf van de natuurlijk ademende V10 zijn.

'Audi zwaait R8 uit met hardcore GT-variant'

Audi's R8 is een van de laatste pure supercars op de markt. De handbak mag dan van de prijslijsten geschrapt zijn, maar de enige motor is nog altijd de fabuleuze 5,2 liter V10. Je kunt zelfs voor een achterwielaangedreven variant gaan in reguliere of performance-spec. Helaas zijn de dagen van de R8 echter geteld. In de op elektrisch gefocuste wereld van vandaag is er simpelweg geen plek meer voor.

Alles eruit halen

Als het aan Audi RS-baas Sebastian Grams ligt gaat het model er echter met een knaller uit. De Duitser wil het maximale uit de resterende levensduur van de huidige R8 halen. Tegenover Top Gear lichtte hij een tipje van de sluier over de korte termijn plannen met de R8:

"Wat ik kan zeggen is dat we plannen hebben om meer te doen. Er zullen zeker meer [modellen] komen op deze generatie van het R8-platform. En zoals je kunt zien van de R8 met achterwielaandrijving proberen we het rijplezier voorop te stellen. Wat we aan het doen zijn is het maximale uit het levenscyclus halen. Op dit moment genieten mensen van d R8 en hebben we veel verkopen. Maar ik kan je vertellen dat we genoeg ideeën hebben voor de toekomst."

Super-R8

Volgens insiders is één van die ideeën een hardcore variant van de R8: meer vermogen, minder gewicht, achterwielaandrijving en verbeterde aerodynamica. De Audi zal daarmee dezelfde toer op gaan als neefje Lamborghini Huracán, waarvan recent de Performante en STO-varianten op de markt kwamen. Net zoals de STO zal de super-R8 waarschijnlijk geïnspireerd zijn op een racer, in dit geval de hierboven afgebeelde LMS GT4.

R8 GT

De ultieme R8 zal naar alle waarschijnlijkheid een tweede generatie worden van de GT. In 2011 werden er 666 van deze speciale variant van de originele R8 V10 gebouwd. De GT was 100 kilo lichter dan het standaard model, perste 30 pk meer uit z'n V10 en was voorzien van diveplanes vóór en een forse vaste spoiler achter. Het hardcore model was destijds in zowel een dichte als open variant te krijgen.

2023

De nieuwe R8 GT wordt in het najaar van 2022 verwacht. Het model zal echter een kort leven kennen. Na een jaar is het immers alweer tijd om de R8 het nekschot te geven. Na een eerder proefballonnetje met de R8 e-tron zal het model in 2024 namelijk vervangen worden door een super-EV.

Audi wil immers in 2033 een volledig elektrisch modellenaanbood in de Europese showrooms hebben staan. Je hebt dus nog maar heel even om een onvervalste V10 supercar aan te schaffen. Puristen en investeerders kunnen maar beter meteen de portemonnee trekken.