Super Trofeo voor de straat: Lamborghini Huracan STO

Lamborghini heeft de volgende overtreffende trap van de Huracan gepresenteerd. Na de Performante is er nu de Super Trofeo Omologata: een onvervalste wegracer.

Super Trofeo voor de straat: Lamborghini Huracan STO

Snel, sneller, snelst: bij Lamborghini kan het blijkbaar niet op. In een tijd waarin uitstootcijfers en verboden op verbrandingsmotoren de boventoon beginnen te voeren blijven de Italianen doodleuk extreme supercars en hypercars met grote, natuurlijk ademende motoren uitbrengen. Met de nieuwe Huracan STO is het volgende hoofdstuk ingezet.

Geen Performante+

Op het oog lijkt de STO niet veel meer dan een Performante met een bodykit en wat andere kleurtjes, maar niets is minder waar. STO staat namelijk voor Super Trofeo Omologata: vrij vertaald Italiaans voor het homologatiemodel van de Super Trofeo-machine. De auto is direct afgeleid van de racers in die merkencup en heeft ook mogen genieten van de innovaties die Lamborghini in het GT3-model verwerkt heeft.

Gouwe ouwe

Op motorisch vlak is er op het eerste gezicht niets veranderd: de STO heeft dezelfde 5,2 liter V10 als de Performante. Dat betekent 640 pk en 565 Nm aan koppel, dat via een verscherpte 7-bak met dubbele koppeling op alleen de achterwielen losgelaten wordt.

In een rechte lijn is de STO daarmee goed voor 0-100 in 3,0 seconden en een topsnelheid van 310 kilometer per uur. Op de quarter mile verliest de STO het dus van de vierwielaangedreven Performante, maar daar is de auto dan ook niet voor gebouwd.

Road racer

Uiteindelijk is de Huracan STO namelijk bedoeld als een ultieme straatracer. Met behulp van technologieën ontwikkeld voor de Super Trofeo en Huracan GT3 is de auto 43 kilo lichter geworden dan de Performante, voor een totaal van 1339 kilo. Dat is ondanks de toevoeging van een uitgebreid aerodynamisch pakket.

Naast nieuwe splitters, sideskirts en een forse achtervleugel heeft de STO uitstroomopeningen in de wielkasten gekregen, waarmee de luchtweerstand verminderd wordt. Bovenop zien we een flinke luchtinlaat voor de dikke V10, waar een grote haaienvin aan gekoppeld is. Deze helpt op zijn beurt met de stabiliteit.

Het meest opvallend is wat Lamborghini de 'cofango' noemt. Dit is een combinatie van de motorkap (cofano) en de voorspatborden (parafango). Vertaald naar goed Nederlands betekent dit dat het front van de Huracan STO uit een geheel bestaat, net als bij de Miura. Dit helpt de luchtweerstand te verminderen en downforce te verhogen door het elimineren van naden tussen de verschillende panelen. Het eindresultaat is een vermindering van de luchtweerstand van 37% en een toename van de downforce van 53% ten opzichte van de Performante.

ANIMA

Ondanks het hardcore karakter van de STO vindt Lamborghini het toch nodig om met verschillende driving modes te komen. Met het ANIMA-systeem kan de bestuurder wisselen tussen de rijmodi STO, Trofeo en Pioggia. Het Lamborghini Veicolo Dinamica Integrata (LDVI) systeem verandert in elke modus de instellingen van de vering, torque-vectoring, traction control, het ABS-systeem en de achterwielbesturing.

STO is ingesteld op normaal rijden en B-wegen, Trofeo dient als circuitmodus en met Pioggia moet de Huracan ook in zeer natte omstandigheden uit de voeten komen. In alle drie modi kan de bestuurder handmatig het stabiliteitssysteem uitschakelen voor het betere driftwerk.

Kwart miljoen ex

Lamborghini schaalt de Huracan STO in op €249,412 ex belastingen. Met ons fijne BPM-systeem kunnen we daar minimaal wel anderhalve ton bij gaan tellen. Maar mocht je het geld toch hebben, dan zouden wij het je zeker niet kwalijk nemen als je er een bestelt.

Nieuws
  • Lamborghini