Voer voor puristen: Audi R8 performance RWD

Ja, het mag nog even van Audi! Met de R8 performance RWD zet het merk een smakelijke machine neer voor de echte purist.

Voer voor puristen: Audi R8 performance RWD

In een tijd waarin iedereen maar blijft doorzagen over het redden van de planeet met giftige accupakketten heeft Audi een verrassende stap gezet. Het merk met de vier ringen komt zomaar met een verbeterde versie van een van de puurste sportwagens van dit moment. Met de R8 performance RWD breekt Audi zelfs met tradities: het is de snellere versie van de eerste in serie geproduceerde model met achterwielaandrijving: de R8 V10 RWD. De gelimiteerde R8 RWS (Rear Wheel Series) uit 2017 tellen we voor het gemak even niet mee.

Van de RWS werden er slechts 999 gebouwd.

performance

Met de achterwielaangedreven R8 past Audi dezelfde trucjes toe die bij neefje Lamborghini Huracán gebruikt werden. De RWD krijgt minder gewicht (-50 kilo), maar ook minder vermogen mee. Zo blijft de auto qua prestaties achter op het duurdere vierwielaangedreven model. De bekende 5.2 liter V10 levert 570 pk en 550 Nm, terwijl de quattro-versie 620 pk en 580 nm aan boord heeft.

Het performance-label (ja, met een kleine 'p') lijkt niet op zijn plaats, maar de performance RWD levert nog altijd 30 pk en 10 Nm meer dan de reguliere RWD. De supercar sprint in 3,7 seconden naar de honderd en kan een top van 329 kilometer per uur bereiken. De open Spyder levert een tiende van een seconde en twee kilometer per uur in. Schakelen gaat uiteraard via de bekende 7-traps DSG.

Drift-mode

Audi zegt trots dat de R8 performance RWD zo'n 60% van zijn onderdelen deelt met de GT4-racer. Met een mechanisch limited slip differentieel gecombineerd met de optionele Cup-banden en keramische remmen is de R8 dus een echt circuittijger. Tegelijkertijd maakt de auto maximaal gebruik van zijn layout met een verkapte drift-mode. Wanneer het Electronic Stability Control-systeem in de Sport-stand gezet wordt staat de auto gecontroleerde drifts toe. Heb je echt ballen, dan kun je het systeem uiteraard gewoon helemaal uit zetten.

Motorkap

Volgens het persbericht is de R8 performance RWD te herkennen als een echte 'performance-Audi' vanwege de 'uitsparing onder de motorkap boven de grille' die 'een verwijzing naar de legendarische Audi Sport quattro' is. We kunnen het mis hebben, maar de motorkap vinden we bij een R8 toch echt achteraan. Detail.

Goedkoper

De R8 performance RWD komt begin 2022 naar ons koude kikkerlandje. In tegenstelling tot de RWS wordt het dus een regulier model naast de quattro-versie. Prijzen worden nog niet genoemd, maar we gaan er vanuit dat de RWD goedkoper zal zijn dan zijn vierwielaangedreven broertje. Let wel: de quattro kost al €283.048,79 voor de Coupé en €298.508,81 voor de Spyder. Een echt koopje zal het dus nooit worden.