Unieke DDR-supercar met tweetakt V6 te koop

Jazeker, dit felgele gevleugelde gevaarte gold aan de verkeerde kant van de Muur als een rasechte supercar. De unieke V6 achter de voorstoelen maakt de wagen ideaal veilingvoer.

 Unieke DDR-supercar met tweetakt V6 te koop

Communisme en buitengewone prestaties gaan niet samen. Iedereen die niet lid van dein de zittende partij is moet immers gelijk zijn aan zijn buurman. Sportwagens en supercars passen dus helemaal niet in ht plaatje dat geschetst werd door de regimes van het oude Oostblok.

Kreeg je na een jaar (of tien) wachten eindelijk je door de overheid toegewezen auto, dan was dit zonder uitzondering een grijze lege doos met minder luxe en vermogen dan een gemiddeld broodrooster.

RS1000

Ondanks de beperkte middelen probeerden veel hobbyisten er toch nog wat leuks van te maken. Een van die sleutelaars was Heinz Melkus, en coureur uit het Oost-Duitse Dresden. Uit delen van het chassis en de aandrijflijn van de troosteloze Wartburg 353 wist hij in 1969 een heuse sportwagen te bouwen: de Melkus RS1000.

Met een 69 pk-sterke driecilinder tweetakt motortje gevoed door maar liefst drie carburateurs wist het glasvezel racertje maar liefst 165 kilometer per uur te halen. Een droom voor de gemiddelde automobilist in het Oostblok. De RS1000 bleef uiteindelijk tien jaar in productie. Er werden slechts 101 gebouwd.

Tweetakt V6

Het in Ferrari Giallo Modena gespoten exemplaar waar je nu tegenaan kijkt is niet een van die originele auto's. De Melkus werd in 2006 gebouwd met behulp van een Wartburg 353 chassis. De motor werd dit keer echter niet overgenomen. In plaats van de driecilinder kreeg de RS1000 een 1,3 liter Müller-Andernach tweetakt V6 achter de voorstoelen.

Het unieke blok werd ontwikkeld in 1960 door DKW-ingenieur Hans Müller als bootmotor, maar later aangepast voor de Auto Union/DKW F102, de voorloper van de Audi 72. Toen Auto Union besloot over te stappen naar viertakt motoren paste Müller de motor opnieuw aan voor de Wartburg 353. Na de dood van Müller in 1968 kwam er ook van dat project uiteindelijk niets terecht.

200

Aangezien RS1000 de vijfbak van de Wartburg gebruikt was het toevoegen van de bijzondere V6 relatief eenvoudig. Het standaard vermogen werd meteen even opgekrikt van 80 naar 110 pk. Het koppel bedraagt een respectabele 180 Nm.

Met een vedergewicht van slechts 720 kilo is de RS1000 V6 zelfs vandaag de dag een pittig karretje. Volgens de huidige eigenaar kan de socialistische supercar zelfs de 200 kilometer per uur aantikken. En dat alles met de stijlvolle gullwing-deuren.

Nieuwe klassieker

Ondanks de recente bouwdatum staat de Melkus als een Wartburg uit 1976 op kenteken, met dank aan de geleende chassisdelen. Het ding geldt dus gewoon als een klassieker en kan dus wegenbelasting ontduiken.

Via Collecting Cars biedt de verkoper uit Osnabrück het unieke wagentje aan. Het hoogste bod is op dit moment €27.250. Een bod uitbrengen doe je hier. Je hebt nog twee dagen om een rasechte DDR-supercar op te pikken.

Cargasm
  • Collecting Cars