EU gaat verkoop Alpine A110 beperken 

De laatste semi-betaalbare sportwagen wordt langzamerhand de nek om gedraaid door de Europese Unie. Vanaf 2024 moet Alpine vanwege strengere veiligheidseisen noodgedwongen de A110 in beperkte aantallen gaan verkopen.

EU gaat verkoop Alpine A110 beperken 

Liefhebbers van sportwagens met meer pit dan een sapcentrifuge hebben het tegenwoordig erg moeilijk. Vanwege steeds strengere emissie en geluidseisen en een afgenomen interesse in sportief spul zonder stelten is er simpelweg bijna niets meer overgebleven. De sportwagenliefhebber heeft nu de keuze uit slechts vier modellen onder de ton: de BMW Z4, Toyota GR Zupra, Toyota GR86 en de Alpine A110.

EU-ingrijpen

De laatste 'betaalbare' sportwagen met middenmotor krijgt het vanaf 2024 echter ook moeilijk. De Europese Unie stelt vanaf dat jaar immers een batterij actieve veiligheidssystemen verplicht, iets waar de A110 flink voor aangepast zou moeten worden. Aangezien het model twee jaar later al vervangen zal worden door een volledige elektrische Lotus Alpine heeft het merk geen zin om de benodigde investeringen te doen.

Uitweg

Dezelfde regel betekende bij Toyota meteen het einde voor de Europese verkopen van de GR86, maar Alpine wil toch doorzetten met de A110. Zonder het model verdwijnt de Alpine--naam immers twee jaar van de markt, waardoor er een flink gat ontstaat in de marketingstrategie van het nog piepjonge merk.

De Fransen hebben gelukkig een compromis kunnen vinden: de EU geeft namelijk een vrijstelling voor fabrikanten die minder dan 1500 auto's per jaar op de weg zetten. Aangezien Alpine in tegenstelling tot Toyota als een onafhankelijk merk gerekend kan worden heeft het merk dus een uitweg gevonden.

Gelimiteerde prijs?

De wetswijziging komt op een ongelukkig moment voor Alpine, aangezien de verkopen juist net flink aantrekken. In 2022 zette het merk alleen al in thuisland Frankrijk 2138 exemplaren af. De totale Europese verkoop kwam op een gezonde 3288 uit.

Vanaf 2024 zal dat aantal dus noodgedwongen meer dan gehalveerd moeten worden. Het is nog niet bekend of de A110 zijn status als gelimiteerde sportwagen zal gaan combineren met een bijpassende prijs, maar het verlies moet natuurlijk gecompenseerd gaan worden. Zo komt er mede dankzij de EU vroegtijdig een einde aan de laatste enigszins betaalbare middenmotor sportwagen op de markt.

Nieuws
  • Alpine