Frans bedrijf maakt 400 pk hybride van Alpine A110

Één van de puurste sportwagens van dit moment is grondig verknald door de mannen van het Franse Technomap. Met een elektromotor op de vooras en een accu tussen de stoelen is de A110 een zwaarlijvige super-hybride geworden.

Frans bedrijf maakt 400 pk hybride van Alpine A110

Het klinkt voor sommige mensen misschien gek, maar het principe van een echte sportwagen draait eigenlijk helemaal niet om enorm hoge vermogens. Voor bliksemsnelle sprint tijden hebben we dikke EV's, de hoogste topsnelheden laten we over aan exotische hypercars en om zo hard mogelijk te hard te gaan op een buitenweg heb je uiteindelijk toch gewoon vierwielaandrijving nodig.

De taak van een sportwagen is om zich niets aan te trekken van al die patserige cijfers. De auto moet van het rijden op elke snelheid een bijzondere beleving te maken. In de ecovriendelijke, superveilige en praktisch ingestelde autoindustrie van vandaag is dat gegeven echter grotendeels vergeten. Er zijn op dit moment nog maar een handjevol pure sportwagens te koop. Afgezien van de bekende bouwpakketten uit Engeland moet je het tegenwoordig doen met de Toyota GR86/Subaru BR-Z, Mazda MX-5 of de Alpine A110.

Memo gemist

Bij het Franse Technomap hebben ze de memo echter niet gekregen. Als specialist in elektrificatie heeft het bedrijf juist precies het tegenovergestelde gedaan met een A110. Vlakbij de fabriek in Dieppe hebben ze een wit exemplaar omgebouwd van een echte sportwagen naar een zwaarlijvig vierwielaangedreven power-hybride.

De voorwielophanging werd volledig herzien om plaats te bieden aan een elektromotor, terwijl er tussen de stoelen ruimte vrijgemaakt werd voor een accupakket. Daarnaast werd de in het midden geplaatste geblazen viercilinder omgebouwd om op milieuvriendelijk ethanol te kunnen lopen. Het eindresultaat is een 400 pk sterke, vierwielaangedreven hybride die volgens Technomap een 'beperkte ecologische voetafdruk' heeft.

Demo-model

Dat bijna niemand op een hybride A110 zit te wachten is bij Technomap echter wel duidelijk. Het bedrijf is niet van plan de auto in productie te nemen. In plaats daarvan zal de unieke Alpine gaan dienen als een testplatform voor nieuwe technologieën. Technomap zal de A110 nog wel laten zien aan diverse autofabrikanten om technische expertise te showen. De auto zal dus vooral gebruikt worden om te helpen bij het kortsluiten van deals met grote merken.

Techniek
  • Alpine