Franse autoreclames verplicht om fiets en OV aan te prijzen

In Frankrijk is de auto gelijkgesteld met tabak: er zullen verplichte waarschuwingen worden toegevoegd aan reclames. Fietsen, carpoolen en het OV verdienen volgens de overheid meer aandacht.

Franse autoreclames verplicht om fiets en OV aan te prijzen

Als je de meest radicale elementen van de milieubeweging moet geloven hebben we allemaal nog maar een jaar of tien te leven. Het is dus essentieel dat de levensgevaarlijke verbrandingsmotor zo snel mogelijk verbannen wordt. By any means necessary.

Helaas dringt dat extreme gedachtengoed in flink verwaterde vorm steeds verder door in het dagelijks leven. Zo zagen we in ons eigen Den Haag en Amsterdam al verbodsbepalingen voor reclames voor auto's met verbrandingsmotoren. In het ooit stug doordieselende Frankrijk hebben ze echter een andere manier gevonden om de gemiddelde burger te overtuigen milieubewust te reizen.

Verplichte teksten

Als je iets verbiedt willen mensen het juist meer gaan doen. Daarom staat de Franse overheid autoreclames gewoon toe, maar heeft het een aantal verplichte toevoegingen geïntroduceerd, zo meldt France24. Net zoals op een pakje sigaretten zal er een soort waarschuwing afgebeeld worden. Dat zal altijd één van de drie verplichte overheidsteksten zijn: "Overweeg carpooling", "Neem het openbaar vervoer voor dagelijks verkeer" of "Kies voor lopen of fietsen bij korte reizen".

De slogans zullen op elke vorm van media verplicht worden en online vergezeld worden door de hashtag #SeDeplacerMoinsPolluer (beweeg en vervuil minder). Door deze suggesties toe te voegen hoopt de Franse overheid meer mensen te overtuigen om de auto te laten staan en de planeet te redden. In maart zullen de regels van kracht worden.

Consumenten bewust maken van de potentiële negatieve gevolgen van producten is al jaren de gewoonste zaak van de wereld in Frankrijk. Zo staan er waarschuwingen op tabak, alchohol en zelfs bij voedselreclames. Bij die laatste worden Fransen verteld te stoppen met snacken, meer te bewegen en meer groente en fruit te eten.

Tegen de doelen in

De strengere eisen rond autoreclames zijn onderdeel van een nieuwe groene golf in Frankrijk. Zo betalen Fransozen met een auto zwaarder dan 1800 kilo meer belasting. Voor elke kilo boven de 1800 kg komt er maar liefst €10 bij. Dat geldt uiteraard niet voor hybrides en EV's, want zij zijn lekker schoon. Vanaf 2028 zal er bovendien een volledig verbod op reclame voor voertuigen die meer dan 123 gram CO2 per kilometer uitstoten ingevoerd worden.

Tot die tijd krijgt elke autoreclame echter de bovengenoemde overheidsteksten eraan vastgeplakt, ongeacht motorisering. Volgens Hyundai France-hoofd Lionel French Keogh valt dat niet te rijmen met de doelstelling van de regel:

"Het is de eerste keer dat we zo'n direct bericht hebben gehad van de overheid. We zullen ons aanpassen - bewegen richting emissieloze voertuigen is de manier. Maar de ironie is dat [de overheid] geen onderscheid maakt op basis van motorisatie. Het gaat tegen het doel van de overheid in om elektrische voertuigen te promoten."

Nieuws
  • Alpine, Renault