'Hyundai schrapt ontwikkelingsdivisie verbrandingsmotoren'

Volgens Koreaanse insiders heeft het concern definitief een streep gezet door verbrandingsmotoren. Tijdens de herstructurering van het bedrijf zou het Engine Development Center gesloten hebben.

'Hyundai schrapt ontwikkelingsdivisie verbrandingsmotoren'

In Europa horen we al jaren over de aankomende elektrische revolutie. Met steeds strengere emissie-eisen voor traditionele verbrandingsmotoren en zelfs verbodsbepalingen in het vooruitzicht besluit de ene na de andere fabrikant over te stappen op een volledig elektrisch aanbod.

Buiten het oude continent lijkt het echter allemaal een stuk langzamer te gaan. In Amerika zijn grote veelcilinders nog altijd de norm, ondanks verwoede pogingen van Ome Elon en de gehele Japanse autoindustrie heeft de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van waterstof-verbrandingsmotoren.

Het feit dat versnelde elektrificatie geen Europees issue is werd recent echter bevestigd door berichten vanuit Zuid-Korea.

Meteen actie

De grootste autobouwer van het land zit namelijk in een grootschalige herstructureringsfase. Door zichzelf opnieuw in te delen hoopt de Hyundai Motor Group beter toegerust te zijn op de uitdagingen van de toekomst. Het meest belangrijke punt op de agenda is uiteraard elektrificatie.

Maar in plaats van een zoetsappig persbericht vol mooie woorden in de ether te sturen heeft het concern meteen actie ondernomen. Volgens Business Korea en The Korea Economic Daily heeft Hyundai het Engine Development Center in het Namyang R&D hoofdkwartier net voor de kerst stilzwijgend ontbonden. De bruikbare elementen van de divisie werden vervolgens toegevoegd aan het Electrification Development Team.

Veertig jaar

Na lang gesteund te hebben op Mitsubishi richtte Hyundai in 1983 een eigen motordivisie op. In 1991 was het eerste resultaat klaar: de Alpha viercilinder.

Hyundai zette de traditie van het Griekse alfabet voort en produceerde naast de viercilinders onder andere de Epsilon driecilinder, Lambda V6 en Tau V8. Dat laatste blok was echter alleen te vinden in de luxe Kia K900 en Genesis G90. Eerder dit jaar werd de Tau al met pension gestuurd, waardoor de V6 de topmotorisering werd.

Geforceerde overstap

In een email onderschept door The Korea Economic Daily verklaart nieuw aangewezen R&D hoof Park Chung-kook de redenering achter het liquideren van de motordivisie. Zonder nieuwe verbrandingsmotoren zal Hyundai wel moeten werken aan elektrificatie:

"Nu, is de conversie naar elektrificatie onvermijdelijk. De ontwikkeling van onze motoren is een geweldige prestatie, maar we moeten het systeem veranderen om toekomstige innovatie mogelijk te maken op de basis van het geweldige werk uit het verleden."

"De onmiddellijke taak is om innovatieve voertuigen te ontwikkelen die de toekomstige markt kunnen domineren. Deze reorganisatie zal een duidelijk startblok zijn voor de komende veranderingen in het nieuwe jaar."

Sportief imago

De overstap komt op een bijzonder punt voor Hyundai. Met modellen als de Kia Stinger en de opkomende N-divisie van Hyundai was het merk recent juist bezig om een sportief imago op te bouwen, mét verbrandingsmotoren. Hyundai is bovendien nauw betrokken bij de rallysport en toerwagenracerij. De elektrische Veloster N ETCR is echter al een teken van wat komen gaat.

Hyundai Veloster N ETCR

Er is nog geen officieel bericht ontvangen vanuit Hyundai, maar The Korea Economic Daily is er zeker van dat de autogroep vol inzet op het realiseren van de elektrische revolutie. De nieuwe bedrijfsstructuur zal het razendsnel ontwikkelen van competitive EV-technologieën mogelijk gaan maken.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool, Hyundai