Genesis GV60 heeft R2D2 als schakelmechanisme

De Koreanen hebben een wel heel ingewikkelde 'pook' bedacht voor hun nieuwe elektrische crossover. De 'Crystal Sphere' doet nog het meest denken aan de bekende droid van Star Wars.

Genesis GV60 heeft R2D2 als schakelmechanisme

Bijna elk zichzelf respecterend merk heeft tegenwoordig wel een elektrische crossover in het aanbod. Zonder doe je eigenlijk niet meer mee. In die zee van fluisterstille grijze hatchbacks op stelten moet je echter wel heel erg hard je best doen om je te kunnen onderscheiden van de rest. Bij Genesis, de luxetak van Hyundai, denken ze de oplossing gevonden te hebben.

'Crystal Sphere'

Van buiten ziet de GV60 eruit als elke andere auto in zijn soort, maar in het interieur is een heuse verrassing te vinden. Het ontbreken van een ouderwetse versnellingsbak gaf de Koreanen veel meer vrijheid om een interessante bediening te ontwerpen. Een een traditionele pook tussen de voorstoelen of een hendel aan het stuur was niet goed genoeg.

In plaats daarvan vinden we in de middenconsole de futuristische 'Crystal Sphere'. In rust toont het ding zich als een soort glazen met een ingewikkeld verlicht patroon. Zodra het tijd is voor actie draait de bol zich zodat de bediening zichtbaar wordt. Vervolgens kan de bestuurder de Sphere draaien om de R, N en D te selecteren. Daarnaast zijn de Park-knop en de Drive Mode selectieknop geïntegreerd in de vreemde bol. In het onderstaande gifje doet het apparaat nog het meest denken aan R2D2, de bekende droid uit Star Wars.

Genesis naar Europa

De GV60 deelt zijn modulaire platform met de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6. De crossover is in drie smaakjes te krijgen met 236, 325 en 436 pk. Hyundai's luxemerk heeft plannen om dit jaar nog naar Europa te komen. Of Nederland binnen die plannen valt is nog niet bekend. Zo ja, dan kun je binnenkort je lol op met de scifi-shifter van de GV60. Al is het nog maar de vraag hoe betrouwbaar het hopeloos ingewikkelde systeem zal zijn.

Elektrisch
  • Genesis