Audi plant terugkeer van 'oermerk' Horch als Maybach-concurrent

In een tijd waarin de ene na de andere luxeniche opgezocht wordt, komt ook Audi met zijn eigen toplabel. De Duitsers zijn van plan de Horch-naam, één van de vier originele merken, te doen terugkeren op een top-of-the-line A8.

Met de actie zou Audi aansluiten in de steeds langer wordende rij van luxemerken die hun eigen bespoke-divisie hebben. Zustermerk Bentley heeft grote plannen met Mulliner (hoewel we hier verdacht weinig over horen), en Mercedes heeft natuurlijk het Maybach-label. Een Audi A8 met Horch-label zou een directe concurrent van de Mercedes-Maybach S-Klasse moeten worden, aldus een bericht op Automotive News.

Dat 'Horch' niet de meest sexy naam is om uit te spreken deert de Duitsers niet zo. Oprichter August Horch werd aan het begin van de 20e eeuw bij zijn eigen automerk Horch weggestuurd, waarop hij Audi opzette. Dit is een aardig woordspelletje: 'Audi' is gebiedende wijs in het Latijn voor 'hoor(t)!', wat in het Duits weer 'Horch' is. Kortom: hij vertaalde zijn eigen naam in het Latijn en ging hiermee verder als concurrent voor het bedrijf waar hij uitgewerkt was.

Enfin, in de jaren '30 fuseerden Horch, Audi, DKW en Wanderer (de vier ringen) tot Auto Union, wat later weer Audi werd. Het Duitse merk verwierf in de jaren '80 de rechten op de Horch-naam, en lijkt deze eindelijk in te willen zetten. Hoe een A8 Horch eruit komt te zien laat zich raden: sowieso met een W12, en een boel handwerk aan de binnenkant. Als referentiekader kunt u de A8 Exclusive Concept uit 2013 bekijken, die in een oplage van 50 stuks werd gebouwd. 

Of er ook een verlengde versie in het vat zit, zoals Mulliner bij Bentley doet, moet zich nog uitwijzen. In dat geval heeft onze koning er in ieder geval een incentive bij om Audi A8 te blijven rijden. Want van Remetzcar kan hij er geen meer kopen. Aan de andere kant: voor het juiste bedrag doet Audi al verzoeknummertjes, dit zal later rond de Horch-naam gegroepeerd worden.