Sinds 2014 worstelt de Formule 1 met een relatief klein, maar hardnekkig probleem: het teleurstellende geluid van de turbo-hybride power unit. Bij de introductie waren de 1,6 liter single turbo V6-motoren pijnlijk stil, zeker vergeleken met de oude V8, V10 en V12-blokken.
Met dank aan doorontwikkeling en aanpassingen aan de uitlaatsystemen werd het iets beter, maar het gemis bleef. De rauwe emotie van een hoogtoerig, natuurlijk ademend monster werd simpelweg nooit meer geëvenaard.
De emotie leeft voort
Negen jaar later is het turbo-hybride geluid inmiddels gemeengoed geworden. De haatcampagne tegen de V6 is zo langzamerhand z'n momentum kwijtgeraakt. Toch bleef de emotie van de vorige generaties opleven door demo's met V8-machines, de run van Fernando Alonso in zijn titelwinnende Renault R25 en het optreden van Sebastian Vettel in zijn Williams FW14B op Silverstone.
Harder geluid
De gillende motoren maakten elke keer zo'n diepe indruk dat de directie van de Formule 1 toch begon na te denken over het verbeteren van het huidige gebrom. Tegenover Australische radiozender 3AW verklapte F1 CEO Stefano Domenicali dat de nieuwe regels voor 2026 gericht zijn op het verbeteren van het geluid. De Italiaan wil de beleving en emotie van voorgaande generaties terug gaan brengen:
"De intentie is om er zeker van te zijn dat het motorgeluid in de nieuwe reglementen meer zal zijn, want dat is onderdeel van onze emotie. Het is echt wat onze fans willen horen en het is onze taak om daaraan vast te houden."
V6 blijft
Op de vraag of de Formule 1 ooit naar een volledig elektrische aandrijflijn zou gaan antwoordde Stefano stellig. Na het verlies van de V12, V10 en V8 wil hij de V6 koste wat het kost behouden. Een terugkeer naar de veelcilinders komt er echter niet:
"Nee, het is heel duidelijk, nee. We moeten een ander geluid hebben. Het is muziek in mijn oren. Het is waar dat we de twaalfcilinders hadden, dat was een andere frequentie, heel luid. En toen tien, acht, zes - het gaat niet weer omlaag. Het is gewoon dat de situatie anders is. Natuurlijk moeten we een hybride hebben, we gaan hybride voor de toekomst."
Hoe dan?
We kunnen het sentiment van Stefano uiteraard alleen maar aanmoedigen, maar de grote vraag is hoe de Italiaan zijn doel wil gaan realiseren. Vanaf 2026 verandert er immers weinig aan het format van de verbrandingsmotor. Afgezien van het verwijderen van de MGU-H behoudt de F1 dezelfde 1,6 liter turbo V6.
De motoren moeten zelfs flink teruggeschroefd worden om ervoor te zorgen dat 50% van het systeemvermogen voor de rekening van het elektrisch systeem komt. Dat betekent dat de huidige 850-900 pk terug zal lopen tot ongeveer 550 pk. Een motor die minder belast wordt zal waarschijnlijk niet beter gaan klinken. De huidige generatie haalt om de efficiëntie te garanderen de vastgestelde limiet van 15.000 toeren per minuut niet eens. Met de helft van het vermogen zal dat getal niet oplopen.
Het is vooralsnog een mysterie hoe Domenicali het geluid wil gaan verbeteren binnen de beperkingen van de huidige power units.
- BMW, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Honda, Formula 1
- Ali Khan, ABC Sport