Recordbedrag voor bijna nieuwe Mercedes-Benz 300 SL

Mercedes-Benzen 300 SL Roadster uit 1963 met nog maar 1.372 km op de teller kom je niet dagelijks tegen. Zonder spoortje van roest en met de soft top nog in de doos is helemaal bijzonder. Als het wel gebeurt ben je miljoenen kwijt.

Het is een beetje een verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn. Een iconische Mercedes-Benz 300 SL Roadster uit 1963 die eruit ziet alsof hij net uit de fabriek komt rollen. Hij werd opgeduikeld in Zweden waar hij na 1.372 koude kilometers sinds 1972 in een *kuch* climate-controlled environment werd opgeslagen. Hij werd afgelopen weekend verkocht tijdens een Le Mans Classic op het Circuit de la Sarthe in Frankrijk. Opbrengst? Het dubbele van de verwachting: €3.143.000,-

Daarmee is het ook gelijk de duurste 300 SL ooit verkocht, en dat is niet gek, want een in vergelijkbare staat verkerende klassieker zal nooit meer gevonden worden. In de loop der jaren heeft de vorige eigenaar van de Merc de auto nog wel een keertje voorzien van een vers laagje verf, want die verkleurde ongetwijfeld in het meer dan 50-jarige bestaan van de auto een tikkeltje. Maar dat is dan ook alles wat er aan gedaan is. Het interieur oogt nog vrijwel ongebruikt, de pedalen zijn zelfs nog vrij van gebruikssporen, het gereedschapssetje is ongebruikt en het mooiste is dat zelfs de bijgeleverde softtop nog niet uit het krat waarin hij geleverd werd, verwijderd was.

Om hem nog specialer te maken gaat het hier om een van de laatste modellen van de 300 SL ooit gemaakt. Extreem specifiek: de op elf na laatste. En hoewel dat cijfertje de prijs niet heel erg omhoog hielp, betekent het wel dat we hier te maken hebben met de beste versie van de auto die Mercedes produceerde. Zo heeft deze versie achter elk wiel schijfremmen en is het motorblok van aluminium gemaakt.