Gigantisch 'milieuvriendelijk' schip gaat elektrische auto's vervoeren

De nieuwe Aurora-klasse van Höegh Autoliners moet ook het verschepen van EV's groen gaan maken.

Gigantisch 'milieuvriendelijk' schip gaat elektrische auto's vervoeren

De laatste tijd worden we meer en meer geconfronteerd met de vieze uitstoot van ons wagenpark. Van alle kanten komen experts en overheden aangesneld om je haastig te vertellen dat elektrisch de toekomst is. Verbrandingsmotoren moeten de prullenbak in. Dat is allemaal leuk en aardig, maar voordat je emissieloze EV bij een laadpaal gekomen is er al een hoop smerigheid de lucht in gegaan.

Denk bijvoorbeeld aan de immense vrachtschepen die de productie en het vervoer van auto's mogelijk maken. Terwijl autofabrikanten te maken krijgen met steeds strengere eisen is er niet erg veel aandacht voor de uitstoot van dat soort kolossen. Daar kunnen ze bij de haven van Amsterdam over meepraten.

Aurora

Het Noorse Höegh Autoliners zich er wel diep van bewust hoe slecht de scheepvaart afsteekt tegen de groene campagnes die de autoindustrie momenteel domineren. Logisch natuurlijk, het bedrijf maakt immers autoschepen. Met de nieuwe Aurora-klasse hoopt Höegh de scheepvaart een groen imago te geven en tegelijkertijd de groeiende elektrische mobiliteitssector te ondersteunen.

Grootste ooit

De Aurora-klasse zal beschikken over versterkte dekken, hellingen en laadbruggen om er zeker van te zijn dat de gemiddeld veel zwaardere elektrische auto's niet door de romp heen zakken. Dat is geen overbodige luxe: het schip krijg namelijk een capaciteit van 9.100 auto's. Daarmee wordt de Aurora meteen het grootste autoschip ooit.

Groot maar groen

"Grootste ooit" is niet een term die je normaal in een adem genoemd ziet met spreuken als "schoon" en "milieuvriendelijk". Toch is Höegh er zeker van dat de Aurora een stap in de goede richting is voor het realiseren van een uitstootloze toekomst. Reden hiervoor is de multifuel motor van MAN Energy Solutions.

Multifuel

De multifuel tweetakt diesel is ontworpen om op meerdere brandstoffen zoals bijvoorbeeld stookolie, LPG en aardgas te lopen. Met minimale aanpassingen zou de motor ingericht kunnen worden 'groene ammoniak' te accepteren. Bij het verbranden van dit goedje komt geen CO2, maar alleen stikstof en water vrij.

Het persbericht rept echter geen woord over waar het schip in de tussentijd op zal varen. Voorlopig lijkt een gigantisch autoschip zonder uitstoot nog toekomstmuziek. Desondanks verwacht Höegh Autoliners met dank aan schepen als de Aurora in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn.

Nieuws
  • Höegh Autoliners