Zo begon het: een Belgisch autoprogramma testte de Jaguar I-Pace en Audi e-tron, en besloot dieper te gaan dan simpelweg alleen een autotest met de standaard dingen. Verfrissend. De Walen staken hun licht op bij Prof. Dr. Ir. Damien Ernst, een expert in energie die is verbonden aan de universiteit van Luik.
Ernst maakte een rekensommetje, waarbij als uitgangspunt de CO2-uitstoot werd genomen. Bij zowel de productie van batterijen en elektromotoren als bij het opwekken van stroom komt CO2 vrij, en dit moet in het verhaal worden meegenomen. Cradle-to-grave, heet dit in vaktaal, hoewel de grave-component (het recyclen van opgebruikte materialen) hier volgens ons niet in ogenschouw is genomen. Enfin, lang verhaal kort: pas na 697.612 km is een elektrische auto groener dan een benzineauto. Hierbij wordt uitgegaan van een accupakket van 60 kWh en een verbruik van 20 kWh/100 km, tegenover een benzineauto die 6l/100 km verbruikt (waarden die enigszins in het voordeel van de benzineauto zijn, want tegenover een dergelijke zuinige benzineauto zou een elektrisch verbruik van 15 kWh/100 km realistischer zijn, maar wij hebben de waarden niet gekozen.)
Dit soort berekeningen is een mijnenveld waar het oude Angola jaloers op zou zijn: je kunt rustig een dozijn variabelen bedenken die het resultaat beïnvloeden. De chemische samenstelling van de batterij (nikkel, kobalt, aluminium?), die van fabrikant tot fabrikant verschilt bijvoorbeeld. Maar ook de grootte van het accupakket: een 24 kWh-batterij in de eerste generatie Leaf heeft een andere voetafdruk dan een 95 kWh-batterij in de Audi e-tron. Daarnaast speelt het productieproces een grote rol: wij durven de stelling wel aan dat een BMW i3 een heel stuk ecologischer in elkaar wordt gezet dan een Tesla Model X, niet alleen absoluut, maar ook relatief. Tesla's worden in een oude Toyota-fabriek gebouwd, BMW hecht veel waarde aan een zo CO2-neutraal mogelijk productieproces en dito materialen. Zeg wat je wilt van de i3, maar werkelijk elke stap is met een ecologische mindset doordacht. Een andere zeer essentiële factor is de opwekking van de stroom. Als u uw EV louter met eigen zonnepanelen oplaadt in plaats van met bruinkoolstroom scheelt dit enorm. Daarnaast kunnen we zaken als rijstijl niet negeren. Weinig elektrische rijders rijden harder dan 110 km/u, vanwege het effect op het bereik. Bij conventionele auto's is dit geen issue. Ook bevat een elektrische auto geen olie die naderhand verwerkt moet worden.
Ernst baseert zijn uitspraken zo veel mogelijk op gemiddelde waardes en wetenschappelijke literatuur: hieruit komt naar voren dat een batterijpakket 18,7 ton CO2 vertegenwoordigt. De CO2-emissies per 100 gereden kilometer liggen voor een elektrische auto op 11 kg, voor een benzineauto op 13,68 kg. Zou de batterijcapaciteit dalen tot 24 kWh, en de volledige elektriciteitsvoorziening afkomstig van hernieuwbare bronnen in Europa (zonne- en windenergie, biomassa), dan daalt het omslagpunt naar 30 tot 40.000 km.
Kern van het verhaal: we moeten allemaal in de i-Miev en dergelijke schoenendozen, dan redden we het milieu. De vraag is hoe realistisch dit is, de automobilist heeft nou eenmaal een bepaald wensenpakket.
Ondertussen gebeurt wat je kunt verwachten: mensen die het item niet gezien hebben of alleen maar hetzers napraten op basis van onvolledige informatie, gaan op social media compleet Islamic rage boy op Ernst. Niet heel verbazingwekkend, sociale media worden nou eenmaal voor een aanzienlijk deel bevolkt door totaalidioten die het liefst in wilde weg om zich heen slaan. Het verbaast ons elke keer weer hoe mensen boos en persoonlijk kunnen worden over iets dat hen niet direct treft, maar alleen niet in het ideologische straatje past. Je zou er bijna een belerende SIRE-campagne van beginnen...
De hoogleraar zet vooral zijn vraagtekens bij de immer uitdijende accupakketten, volgens hem moeten elektrische auto's lichter en kleiner worden, met minder batterijcapaciteit. Hij valt hierbij direct Tesla aan: de Amerikaanse auto's zijn volgens hem meer gizmo's dan ecologisch verantwoorde producten. We plaatsen het TV-item hieronder, voorwaarde voor het volgen is wel dat uw Frans op peil is.
Je me fais gravement agresser sur réseaux sociaux depuis la publication de cet article qui a été mal compris.
— Damien ERNST (@DamienERNST1) March 7, 2019
Les gens qui m'agressent louppent le point principal de mon intervention.https://t.co/PhWCZkTwrC