Renault gaat auto's per zeilschip naar VS vervoeren

Renault denkt ook aan het milieu, maar in plaats van de eigen motoren minder te laten uitstoten, zoekt het Franse bedrijf de oplossing ergens anders: zeilschepen. De auto's die voor de VS bestemd zijn verplaatsen zich voortaan met windkracht.

Tankers, en allerlei andere grote vervoersschepen zijn de grootste milieuvervuilers die er bestaan, toch wordt er verrassend weinig aandacht deze manier van vervoer besteed. Autofabrikanten zijn grootafnemers van dit soort vervoer en zijn hiermee dus extra verantwoordelijk voor de uitstoot van deze drijvende kolossen. Renault zet daarom stappen om ook op dit gebied aan het milieu te denken: het Franse bedrijf stapt gedeeltelijk over op vervoer per zeilschip.

Renault en de startup Neoline gaan samenwerken om het vervoer over het water een tikkeltje milieuvriendelijker te maken. De Franse rederij gaat vanaf 2021 twee zeilschepen inzetten om Renaults naar de VS te vervoeren. Volgens Neoline is de uitstoot van een van hun zeilschepen zo'n 90% lager dan die van een vergelijkbare dieselschuit. 

Helaas zit er ook in dit goede initiatief een Franse slag verwerkt. Elk schip heeft ruimte voor maar 478 auto's. In vergelijking met het grootste autoschip ter wereld, de Höegh Target die ruimte heeft voor 8.500 auto's, is het dus een druppel op de gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen, zeker in Renaults queeste om de CO2-uitstoot van het bedrijf met 25% te verlagen voor 2022.