Gekapseisd autoschip wordt in stukken gezaagd

In de Amerikaanse staat Georgia wordt de MV Golden Ray eindelijk geborgen. Het grote autoschip kapseisde al in september 2019.

Gekapseisd autoschip wordt in stukken gezaagd

Na drie weken zagen hebben bergingsexperts in de Amerikaanse staat Georgia het eerste stuk van de MV Golden Ray kunnen bergen. Het enorme 200 meter lange autoschip ligt al sinds september 2019 op zijn zij in de ondiepe wateren van de haven van Brunswick, nadat het kort na vertrek kapseisde door verkeerde belading en een brand. Gelukkig raakte vielen er geen doden of ernstige gewonden bij het ongeval.

De MV Golden Ray op zijn kant.

De lading

De Golden Ray had als bestemming verschillende landen in het Midden-Oosten, waar het voertuigen van KIA, Hyundai en General Motors had moeten afleveren. Zoals je mag verwachten als een enorm schip omvalt wordt de lading als verloren beschouwd, ook al is het merendeel droog gebleven.

De 6000 ton wegende sectie die enkele dagen geleden geborgen werd liet al goed zien hoe de auto's er aan toe zijn. De Golden Ray heeft een laadcapaciteit van 7.400 auto's. Hoeveel er precies aan boord zijn is niet duidelijk.

Acht stukken

De voorbereidingen voor het bergingswerk begonnen al in november 2019. Door de brandschade, roest en bergingskosten werd het 70-80 miljoen dollar kostende schip total loss verklaard. Daarop werd besloten de gigant in acht stukken te snijden om de berging makkelijker te maken.

Met behulp van de Versabar VB-10,000 mobiele kraan, die normaal dienst doet bij door orkanen beschadigde olieplatforms, werd het eerste stuk gelicht. Het apparaat zat daarmee meteen dicht bij zijn maximale capaciteit, aangezien het ding 7.500 ton kan tillen.

Milieu

Aangezien het schip net vertrokken was zaten de 24 brandstoftanks op het moment van het ongeluk nog knotsvol. Die 1,1 miljoen liter stookolie gecombineerd met de vloeistoffen in de auto's zorgen voor een groot risico voor het lokale milieu.

Gelukkig is het merendeel van de brandstof inmiddels weggepompt. Bergingsmaatschappij T&T Salvage probeert met grote netten de auto's binnen de secties te houden en monitort met een vloot aan bootjes of er lekken ontstaan.

Documentaire

De berging van de Golden Ray kan op veel aandacht uit de omgeving rekenen. Lokale filmmaker Josh Gilligan is al bezig met de productie van een documentaire over het ongeluk en de berging van de gigantische autocarrier. We kijken uit naar die beelden.

Algemeen
  • Savannah Corps of Engineers via Facebook, Wikimedia Commons
  • News4Jax