Gelekte F1 kalender 2023 toont 24 races, China op losse schroeven

Volgens een gelekte conceptkalender zal de Formule 1 voor het eerst het maximaal toegestane aantal Grand Prix gaan bereiken. Rond de race in het Chinese Shanghai zijn echter nog altijd grote vraagtekens.

Gelekte F1 kalender 2023 toont 24 races, China op losse schroeven

Sinds de overname van de sport door entertainmentgigant Liberty Media in 2017 is de Formule 1 druk bezig met een agressieve uitbreiding van de kalender. Voor commerciële doeleinden worden er steeds meer Grand Prix in steeds meer lucratieve groeimarkten uit de grond gestampt.

Zo zijn er inmiddels vier circuits in het Midden-Oosten en vier in Noord Amerika. Verdere uitbreidingen in Zuid-Oost Azië liepen op niets uit, maar in plaats daarvan is Zuid-Afrika alweer aangetrokken als potentiële geldvijver. Tegelijkertijd probeert Liberty (soms met tegenzin) zoveel mogelijk Europese races te behouden, waardoor de kalender steeds voller raakt.

Maximum bereikt

Volgens de Concorde Agreement kan de F1 niet meer dan 24 Grand Prix per seizoen organiseren. Dit jaar zijn het er door de capriolen van Mr. Putin nog 22, maar ondanks het wegvallen van Paul Ricard zal het maximum volgend jaar alsnog bereikt worden. De toevoeging van Qatar en Las Vegas brengt het aantal immers alweer op 23. Het laatste plekje wordt naar verwachting opgevuld door de Grand Prix van China.

Politieke instabiliteit

Na drie jaar afwezigheid zal het Shanghai International Circuit dan eindelijk terugkeren. Althans, zo staat het op papier. Het land van defecte mondkapjes en Winnie de Pooh stat er op dit moment echter niet zo rooskleurig voor.

Door het knappen van de vastgoedbubbel, een bankcrisis en wijdverspreide protesten is de politieke situatie niet bepaald stabiel in China. Bovendien hanteert het land nog altijd een bijzonder streng 'zero-COVID' beleid, waardoor een Grand Prix wellicht niet te verantwoorden is.

F1 CEO Stefano Domenicali verklaarde voorzichtig om te willen springen met China: "We moeten voorzichtig zijn. We willen de aandacht vestigen op positieve waarden."

Geen stroomlijning

Er vanuitgaande dat China z'n zaakjes toch op orde krijgt zal de Grand Prix plaatsvinden op 16 april, als vierde ronde van het kampioenschap. Zoals we inmiddels gewend zijn zal het jaar echter beginnen in Bahrein, gevolgd door Saoedi Arabië en oude opener Australië. Van de pogingen om de kalender op logistiek vlak te stroomlijnen is dus blijkbaar weinig terechtgekomen.

De vier Noord-Amerikaanse races lijken lukraak over de kalender verspreid te zijn om een 'mini-kampioenschap' op dat continent te voorkomen. Zo is Miami de zesde race, Montreal de tiende, COTA, de twintigste en Las Vegas de drieëntwintigste. Miami en Montreal zorgen er bovendien voor dat het F1-circus onnodig de wereld over moet reizen. De Canadese race zit zelfs tussen een serie Europese races gepropt. Da's natuurlijk niet erg groen van de F1.

Conceptkalender

- 5 maart: Bahrein

- 19 maart: Saoedi-Arabië

- 2 april: Australië

- 16 april: China

- 30 april: Azerbeidzjan

- 7 mei: Miami

- 21 mei: Imola

- 28 mei: Monaco

- 4 juni: Spanje

- 18 juni: Canada

- 2 juli: Oostenrijk

- 9 juli: Groot-Brittannië

- 23 juli: België

- 30 juli: Hongarije

- 27 augustus: Nederland

- 3 september: Italië

- 17 september: Singapore

- 24 september: Japan

- 8 oktober: Qatar

- 22 oktober: Verenigde Staten

- 29 oktober: Mexico

- 5 november: Brazilië

- 18 november: Las Vegas

- 25 november: Abu Dhabi

Ondanks alle heisa staat Monaco gewoon weer op de lijst, terwijl België en Nederland opgeschoven zijn naar eerder in het jaar. Een seizoensfinale rond de kerst - zoals vorig jaar - was immers nooit de bedoeling, ondanks alle uitbreidingen. Eind november moet het hele circus dus alsnog afgelopen zijn. We zijn echter erg benieuwd hoe lang de limiet va 24 races nog stand zal houden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool