Amerikaanse F1-eigenaar wil Vietnam veroveren

Als het aan Liberty Media ligt, gaat de Formule 1 op zijn eigen Tour of Duty met een race in Vietnam. Een wedstrijd daar zou de Grand Prix van Maleisië kunnen vervangen als Aziatische bestemming. 

In oktober rijdt de Formule 1 voor de laatste keer in Maleisië en daarna valt het doek voor deze race. Het land is klaar met de hoge kosten van het evenement en heeft besloten het contract met de F1 na 2017 niet meer te verlengen. Daarmee valt er een gat in het Aziatische deel van de F1-kalender en Liberty Media wil dat opvullen met een race in Vietnam. 

Afgevaardigden van de F1-organisatie zijn naar Vietnam afgereisd om de mogelijkheden voor een race in Ho Chi Minh City te onderzoeken, zo meldt de Britse media. De gesprekken bevinden zich nog in een beginstadium, maar de plannen zijn serieus. Liberty media wordt daarbij aangemoedigd door grote sponsoren als Heineken die graag met de sport in de groeimarkt neerstrijken.

Vietnam wil blijkbaar wel. Het land zou een tijdje terug ook al bij Bernie Ecclestone een voorstel hebben gedaan voor een race in de straten van de miljoenenstad. Ecclestone had daar destijds geen oren naar, omdat Vietnam volgens hem geen racegeschiedenis had en het met een race in China, Maleisië en Singapore het wel erg druk zou worden in regio. Leuke excuses, maar Bernie kennende zal Vietnam wel te weinig geld hebben geboden. 

Ondertussen is er veel veranderd: Maleisië verdween van de kalender, Heineken stort een vrachtwagenlading geld in de sport en de nieuwe eigenaren van de F1 zijn minder eigenwijs dan de dictator die ze opvolgen. De kans dat het F1-circus in de toekomst ook Vietnam aandoet is groter dan ooit. Hopelijk leggen ze dan ook nog een mooie baan neer, want dat is altijd maar de vraag met stratencircuits.