Domenicali twijfelt over doorgaan GP China: 'Situatie is onzeker'

Tot niemands verbazing staat de terugkeer van de Grand Prix van China wederom op losse schroeven. F1 CEO Stefano Domenicali moet noodgedwongen voorzichtig alweer aan de bel trekken.

Domenicali twijfelt over doorgaan GP China: 'Situatie is onzeker'

Bij het uitbreken van de pandemie raakte de Formule de toegang tot vrijwel alle races buiten Europa kwijt. Afgezien van een paar rondes in het Midden-Oosten en Rusland bleef het seizoen beperkt tot het oude continent.

Sindsdien zijn alle reguliere Grand Prix - afgezien van Rusland - op de kalender teruggekeerd. De grote uitzondering daarop is echter de GP van China. De race op het enorme Shanghai International Circuit staat voor 2023 weliswaar wederom op de lijst, maar er is nog altijd geen garantie dat er daadwerkelijk gereden zal kunnen worden.

Zero-COVID

Terwijl grote delen van de rest van de wereld het ooit zo gevreesde virus inmiddels voor lief nemen, is de Chinese overheid nog fanatiek bezig om corona compleet uit te drijven. Het 'zero-COVID'-beleid van de Communistische Partij van China wordt nog steeds extreem streng nageleefd.

Zodra er ook maar één besmetting geregistreerd wordt gaan complete steden op slot. Voor een reizend circus als de Formule 1 is de kans daarop helaas akelig groot. Bovendien zijn er de nodige reisrestricties waar rekening mee gehouden moet worden. Tegenover RacingNews365 moest F1 CEO Stefano Domenicali dan ook toegeven dat de Grand Prix op losse schroeven staat:

"Het is niet zeker. [Maar] ook al blijft de COVID-situatie in China een probleem en is het niet zeker dat we er zullen racen in 2023, zullen we de situatie in de gaten blijven houden en iedereen op de hoogte houden."

China #1?

Het is inmiddels als de derde keer dat China op de kalender gezet is zonder de zekerheid dat de race daadwerkelijk verreden kan worden. In 2021 en 2022 was de F1 er ook al als de kippen bij om te claimen dat het dit keer wel zou gebeuren.

De enorme financiële banden die de sport heeft met de totalitaire staat vragen immers om een snelle terugkeer. Als het aan de Domenicali (en McLaren's Zak Brown) ligt zal China immers dezelfde behandeling krijgen als de Verenigde Staten, met twee of meer Grand Prix binnen de landsgrenzen. Om dat voor elkaar te boksen moet er echter aan beide kanten van tafel het nodige veranderen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool