Bijna iedereen rijdt met de telefoon in de hand 

Volgens een onderzoek door de SWOV zijn we in de auto met heel veel dingen bezig, behalve rijden. Steeds meer automobilisten zijn veel te druk met bellen, appen, gamen, vergaderen en fotograferen achter het stuur.

Bijna iedereen rijdt met de telefoon in de hand 

Carkits en telefoonhouders zijn er al even, maar toch kan het merendeel van de Nederlandse automobilisten het niet laten dat lichtgevende vierkantje even stevig vast te pakken achter het stuur.

Althans, dat is de conclusie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. In opdracht van verzekeraar Interpolis deed de SWOV onderzoek naar telefoongebruik achter het stuur. Volgens de stichting komt die overtreding nu 10 procent méér voor dan zes jaar geleden.

75 procent

Dit betekent dat 75% van de verkeersdeelnemers (dus ook fietsers en scooterrijders) zich wel eens schuldig maken aan het onrechtmatig vastpakken van een smartphone. Deze wordt overigens niet alleen maar ingezet om te bellen of appen: 1 op de 5 automobilisten zit namelijk op afstand te vergaderen in de auto.

Daarnaast speelt 11 procent van de automobilisten vrolijk een game tijdens het rijden. Bij fietsers is dat 1 op de 8. Maar liefst een kwart van de autorijders neemt foto's op de weg, tegenover 33 procent van de fietsers.

Geen oplossing

Het onderzoek wees verder niet uit hoeveel ongevallen veroorzaakt werden als gevolg van het toegenomen telefoongebruik. Bovendien werden er geen suggesties gedaan hoe het gedrag ontmoedigd zou moeten worden.

Zelfs de forse boetes (160 voor fietsers, 420 voor automobilisten) zouden niet afdoende werken als afschrikmiddel.

Nieuws
  • Pexels