RAI Vereniging: '30 km/u binnen bebouwde kom voor heel Nederland'

De belangenvereniging voor auto en vrachtwagenimporteurs is met een bijzonder voorstel gekomen. De RAI Vereniging wil het voorbeeld van Amsterdam gaan volgen en binnen de bebouwde kom een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur handhaven.

RAI Vereniging: '30 km/u binnen bebouwde kom voor heel Nederland'

Een paar dagen geleden werd in Amsterdam een nieuwe maximumsnelheid ingevoerd. Op 80 procent van de wegen binnen de hoofdstad mag nu slechts 30 kilometer per uur gereden worden.

Het initiatief dient uiteraard om de verkeersveiligheid te verhogen, aangezien maar liefst 83 procent van Amsterdammers zich onveilig zegt te voelen in het verkeer. Het aantal verkeersdoden zou met de nieuwe snelheid bovendien met 20 tot 30 procent teruggedrongen moeten worden.

30 voor iedereen

De drastische stap van de gemeente Amsterdam is controversieel, maar wordt door de RAI Vereniging toch als het goede voorbeeld gezien. De belangenbehartiger van de Nederlandse auto- en vrachtwagenimporteurs pleit er namelijk voor dat het model in de rest van het land overgenomen moet worden.

Op plekken waar zwakkere verkeersdeelnemers zoals fietsers blootgesteld worden aan auto's en vrachtwagens zou altijd 30 kilometer per uur gehanteerd moeten worden, zo stelt voorzitter Frits van Bruggen tegenover het AD. Alleen bij de aanwezigheid van losliggende fietspaden kan er gedacht worden aan levensgevaarlijke snelheden zoals 50. Onze steden zijn er namelijk helemaal niet op gebouwd:

"Onze steden en dorpen zijn ooit gebouwd om te voet, te paard of met de boot te doorkruisen. We leven inmiddels echter met 18 miljoen mensen op dit kleine stukje land, waarvan de helft in de stad. Samen bezitten we meer dan 9 miljoen auto's, ruim 23 miljoen fietsen, waarvan er al 4 miljoen elektrisch zijn. Er komen verder meer en meer andere elektrische vervoermiddelen bij."

"[Er overlijden] véél te véél. Er moet dringend wat veranderen om onze steden leefbaar en veilig te houden. Nu zijn de regels in elke gemeente anders, wat voor chaos en onduidelijkheid zorgt bij weggebruikers"

Verkeersveiligheid centraal

Van Bruggen ziet geen verschil tussen de verkeerssituatie in drukke steden zoals Amsterdam en die van een rustig dorpje in hartje Friesland. Ongeacht de omgeving moet de verkeersveiligheid immers centraal staan. Zo lang er geen apart fietspad aanwezig is moet de snelheid binnen de bebouwde kom op 30 vastgezet worden. Dat is immers ook de wens van politiek Den Haag:

"De verkeersveiligheid moet centraal staan, daar draait het om. Hoe je een woonwijk precies vormgeeft, is niet aan de Haagse politiek. Maar het is wel zo duidelijk als 30 kilometer overal binnen de bebouwde geldt als er geen gescheiden rijbanen zijn. De Tweede Kamer nam al in 2020 een motie hiervoor aan, toch is het nog steeds niet zo ver."

"Een ander voorbeeld zijn zero-emissiezones, die al 30 tot 40 gemeenten willen invoeren. De keus of er zo'n zone komt, is aan de gemeente. De verkeersregels in zo’n zone moeten echter overal identiek zijn."

De juiste balans

De uitspraken van de RAI Vereniging zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Door te pleiten voor een lagere maximumsnelheid lijkt de brancheorganisatie zichzelf immers in de vingers te snijden. Van Bruggen ziet dat echter anders. De voorzitter vindt compromissen sluiten met zijn tegenstanders belangrijker dan de eigen positie verdedigen.

"Als RAI Vereniging zijn we inderdaad ook van de auto's en vrachtwagens, dus dat is best een beetje spannend. Als we steden echter bereikbaar en leefbaar willen houden, moeten we de positie van fietsers en voetgangers versterken. Dat zien onze leden ook."

"Tegelijk willen stadsbewoners gewoon bij hun eigen huis kunnen parkeren en moeten winkels bevoorraad worden. Motorvoertuigen dienen dus toegang tot de stad te houden. Het gaat om de juiste balans."

Nieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / DCI Media