Judgment Day: Toyota's autonome drift Supra [VIDEO]

Je leest het goed: deze Supra drift zichzelf. Toyota probeert autonome systemen te leren om tegen te sturen.

Judgment Day: Toyota's autonome drift Supra

De onderzoekers en technici van het Toyota Research Institute (TRI), Toyota Racing Development en Stanford University in Californië zijn weer een aantal stappen dichter bij onze overbodigheid gekomen.

Met een brute drift Supra zijn ze namelijk bezig om autonome systemen dezelfde vaardigheden en reflexen te geven als de beste coureurs ter wereld. En dat gaat aardig: de Toyota is al in staat om in een vloeiende zijwaartse beweging dikke plakken rubber neer te leggen.

Alles voor de veiligheid

Op het eerste gezicht lijkt een automatische driftwagen niet meer dan een uitvergroot speeltje, maar Toyota ziet de auto als een belangrijke stap richting foutloos autonoom rijden.

TRI CEO Gill Pratt vat het samen: "Elke dag zijn er dodelijke ongevallen die het gevolg zijn van extreme situaties waarbij de meeste bestuurders onmenselijke vaardigheden nodig hadden gehad om de botsing te vermijden. De realiteit is dat elke bestuurder zijn zwaktes heeft en ze vaak manoeuvres moeten maken die boven hun niveau liggen. Via dit project zal TRI leren van een paar van de beste coureurs in de wereld om geavanceerde algoritmes te ontwikkelen die menselijke rijkunsten kunnen versterken en rijden veiliger maken. Dat is de essentie van de Toyota Guardian™ formule.”

MARTY

De Supra is niet de eerste zelf-driftende wagen die losgelaten is door Stanford University. In 2015 kwamen ze met een zelf rijdende, elektrische DeLorean DMC-12 met de toepasselijke aanduiding MARTY (Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control). In de vijf jaar die volgden is de techniek natuurlijk sterk verbeterd.

MARTY ging in 2015 al zelf dwars.

We hebben nog even

Aangezien de techniek en de wetgeving rondom autonoom rijden nog verre van klaar is voor het dagelijks verkeer gaat het nog wel even duren voordat we TRI's werk op de straat terug gaan zien. Op de racebaan ligt dat echter anders. Hoe lang zal het duren voordat we een autonome driftcompetitie krijgen? De tijd zal het leren. Ondertussen kunnen we alvast even een blik werpen op hoe dat eruit zou kunnen zien: