Tesla Full Self Driving kan herten ontwijken

Sinds een paar weken test Tesla in de Verenigde Staten en Canada met volledige autonoom rijdende software voor zijn elektrische auto's. CEO Elon Musk heeft die functies al lang beloofd, maar het lijkt er nu eindelijk aan te komen. Zo te zien werkt het goed, want de computers herkennen objecten als overstekende herten en omzeilen die.

Tesla FSD

De betatest van de Tesla Autopilot FSD is in volle gang in Noord-Amerika (Noorwegen komt binnenkort ook online). De auto's kunnen met de nieuwe software helemaal uit zichzelf rijden en hebben geen bestuurder nodig. Uiteraard moeten de bestuurders momenteel nog goed opletten, want een betatest kan fouten bevatten.

In deze video is te zien dat de software - in dit geval in tenminste - geen fouten maakt. De bestuurder rijdt met zijn Tesla door een bosrijke omgeving als er plotseling een hert oversteekt. De sensors in de wagen merken het dier onmiddellijk op en de auto remt af. Vervolgens bedenkt het systeem een weg om het obstakel heen, maar omdat het obstakel beweegt corrigeert de auto daarna snel het beoogde pad. Best wel indrukwekkend.

Uiteindelijk komen zowel het hert, als de Tesla goed weg. De video komt van gebruiker Dirty Tesla, die meer films van zijn ervaringen met zijn auto in het beta-programma deelt.

Tesla doet de test voorlopig alleen bij auto's die in dunbevolkte gebieden zijn verkocht. Daardoor is Nederland nog niet aan de beurt omdat het hier waarschijnlijk echt te moeilijk is met al onze fietsers en vergeet het centrum van de steden niet, waar het een krioelende massa van potentiële ongelukken is.

Algemeen
  • Dirty Tesla
  • Dirty Tesla