Zelfrijdende Robotaxi raakt volledig de weg kwijt

Ze bestaan al: volledig zelfrijdende taxi's. Helaas kunnen ze nog niet zo goed omgaan met onverwachte situaties.

Zelfrijdende Robotaxi raakt volledig de weg kwijt

Al jaren ratelt Elon Musk eindeloos door over Tesla's AutoPilot. Volgens de Zuid-Afrikaan is de dag dat je volledig zelfrijdende auto's op straat tegen zal komen dichterbij dan ooit.

Bij zijn concurrenten van Waymo zijn ze echter al wat verder dan praatjes. Het bedrijf is een dochter van Alphabet Inc., de organisatie achter techgigant Google. Sinds oktober van vorig jaar runt Waymo een volledig autonome, openbare taxiservice.

Waymo-vloot

In 2013 begon Waymo met de Firefly, een eigenaardig ei-vormig autootje met een schattig robot-gezicht. Na vier jaar testen besloot het bedrijf echter dat het een beter idee was om bestaande auto's om te bouwen in plaats van zelf een auto op de markt te zetten.

Nadat verschillende modellen aan de tand gevoeld werden kwam Waymo in 2019 op een definitieve vloot uit: de Chrysler Pacifica, Jaguar i-Pace en de enorme Freightliner Cascadia.

De Waymo-vloot is vrij divers.

Robotaxi

De Chryslers worden in de omgeving van Phoenix, Arizona al ingezet als officiële taxi's. Elke gewone sterveling kan achterin kruipen bij een 'Waymo Driver'-wagen, waarbij er helemaal niemand achter het stuur zit. De passagiers zitten zelfs compleet afgesloten van de eerst zitrij achter een plastic plaat. Met behulp van verschillende camera's, scanners en een ingeprogrammeerde GPS-kaart van de omgeving rijdt de Robotaxi je naar je bestemming. Althans, dat is het idee.

De weg kwijt

YouTuber JJRicks is een van de stamgasten van Waymo. De beste man houdt tot in detail zijn ritten bij om te helpen de autonome taxiservice te verbeteren. Tijdens rit nummer 54 ging er echter iets mis. Terwijl de Waymo Driver zich opmaakt om in te voegen raakte het systeem volledig de weg kwijt.

De beoogde rijbaan werd namelijk bevolkt door pionnen bij wegwerkzaamheden. Het systeem wist niet hoe het hier op moest reageren, waardoor de auto stil viel. Even later belde de computer de centrale om hulp en werd een menselijke chauffeur opgeroepen.

Eigen wil

Zelfs na het telefoontje bleef de auto proberen om zijn weg te vervolgen. Daarbij blokkeerde de Chrysler meerdere keren de weg terwijl de computers aan het nadenken waren.

Toen Waymo's Road Side Assistance-medewerkers aankwamen leek de auto juist een eigen willetje te hebben: tot twee keer toe reed de Pacifica hard weg bij de assistentiewagen. Een bizar tafereel, helemaal als je bedenkt dat de voordeuren gewoon op slot zitten. Er kon dus niemand ingrijpen, behalve de medewerkers van Waymo.

De vreemde gebeurtenissen leverden een lange video op, maar gelukkig voor ons heeft JJRicks timestamps geplaatst voor elke stunt van de Waymo Driver. Kijk en huiver mee!

Algemeen
  • Waymo LLC
  • JJRicks Studios