Waymo brengt robottaxi's naar Europa

De autonome Chrysler Pacifica-taxi's van Google-dochter Waymo zijn voor ons nog een 'ver van mijn bed show', want ze rijden alleen in de VS. Of beter gezegd: reden. De hoogste baas van Waymo bevestigt dat zijn dienst nu ook naar het Oude Continent komt.

Het eerste Europese testoord wordt Turijn. Totaal niet toevallig, want hier zetelt Fiat Chrysler Automobiles, dat vorige week nog een deal sloot om Waymo de komende drie jaar van 62.000 Pacifica's te voorzien. Vorige week vrijdag werden rond de aandeelhoudersvergaring in Balocco al 70 proefritjes met Pacifica's gemaakt. Hierbij moesten de auto's zich meten met voetgangers, fietsers, vogels en niet-levende obstakels. Vandaag komt van Waymo-baas John Krafcik op de conferentie van Automotive News Europe de bevestiging dat de oversteek wordt gemaakt.

FCA ligt met Waymo in bed voor Level 4 autonome systemen (uitleg van de levels). Het is met de Amerikanen in gesprek om een door Waymo uitgeruste volledig autonome auto te maken voor haar klanten. Daarnaast hebben de Italianen partnerschappen met Intel-Mobileye (en BMW) voor level 3 autonomie en met Aptiv voor Level 2+ autonomie.

Waymo wordt algemeen beschouwd als wereldwijd leidend in autonome systemen. De spinoff van Alphabet (wat vroeger Google heette) legde al miljoenen testkilometers af, en bestelde naast de 62 duizend Pacifica's ook al 20 duizend Jaguar I-Paces. In Phoenix loopt momenteel een proef met level 4-autonome taxi's. De hardware hiervan ziet er als volgt uit: