Mercedes stapt uit race voor zelfrijdende auto's

Hoewel Tesla inmiddels experimenteert met de eerste versie van de Full Self Driving technologie ziet concurrent Mercedes de race voor autonomie niet meer zitten. Het bedrijf wil helemaal geen mobiliteitsaanbieder worden, maar een autofabrikant blijven.
Mercedes-Benz S-Klasse

Mercedes ziet de race voor zelfrijdende auto's niet meer zitten. "We doen niet mee aan een wedstrijd die we niet kunnen winnen," zegt een woordvoerder van de zevenvoudig constructeurskampioen in de Formule 1. Eerder liet Mercedes al weten dat het uit de joint venture met BMW stapte die juist onderzoek deed naar autonoom rijdende auto's.

Onder de nieuwe bestuursvoorzitter Ole Källenius is het doel bijgesteld. Voormalig CEO Dieter Zetsche was vijf jaar geleden nog heel enthousiast over zelfrijdende auto's. Op het vliegveld van San Francisco in Amerika reden genodigde rond in een prototype van een autonome auto. Die F015 was een soort lounge waar de inzittenden zich met alles behalve autorijden hoefden bezig te houden.

Nu Waymo, Uber en Tesla echt met zelfrijdende auto's de weg op gaan is het voor Mercedes duidelijk: deze race gaan we niet winnen. En daar komt bij: wil het bedrijf zichzelf wel omvormen tot een veredelde taxifabrikant? Een S-Klasse die zichzelf in een parkeergarage parkeert is leuk, maar waarom zou hij verder moeten rijden dan naar een parkeerplaats?

Mercedes heeft via Car2Go al ervaringen opgedaan als mobiliteitsaanbieder. Het resultaat daarvan is volgens een woordvoerder van het bedrijf tegen RND ontnuchterend: "Met carsharing valt geen geld te verdienen. Onze investeerder verwachten niet alleen omzet, maar willen ook winst zien."

Het probleem voor Mercedes en BMW bij het ontwikkelen van autonome auto's is dat er een idiote hoeveelheid software bij komt kijken. Maar een autofabrikant is van oudsher geen softwareprogrammeur. De bedrijven zijn er niet op toegerust en kunne die kennis veel beter extern inkopen. Voor die ontwikkelaars maakt het vervolgens niet uit in welke auto ze hun data steken. Terwijl Mercedes juist een mooie auto wil maken.

Dat is danook het speerpunt van Mercedes geworden: luxe. Ze gaan inzetten op elektrische auto's en ook op meer luxe. Dus AMG en Maybach krijgen meer aandacht. Juist in de opkomende markten is daar nog veel mee te winnen. En daar hebben ze geen zelfrijdende auto's nodig: arbied is goedkoop en een chauffeur is juist luxe.