Deze straatlegale Mercedes CLK LM kan van jou zijn

Een van de meest extreme interpretaties van het FIA GT1-reglement kan zomaar bij jou op de oprit komen te staan. Een van de slechts vier speciaal voor Le Mans geprepareerde Mercedes CLK LM-chassis heeft namelijk een kentekenplatje meegekregen.

Deze straatlegale Mercedes CLK LM kan van jou zijn

Het komt in elke marketingtekst wel een keer voor: de spreuk 'racewagen voor de straat'. Vaak worden die mooie woorden echter gebruikt om niet veel meer dan een kek stickerpakketje of een ECU-update te promoten voor de sportversie van een doodgewoon model. Bij de bijzondere Mercedes die via Pistonheads aangeboden past de spreuk echter bijzonder goed. We hebben het namelijk niet over een C200 met een AMG-pakketje, maar een heuse CLK LM.

CLK LM

De CLK LM verscheen in 1998 als een evolutie van de befaamde CLK GTR, die in 1997 zes van de elf races in het FIA GT-kampeioenschap won. De GTR was volgens Mercedes echter niet geschikt voor de 24 uur van Le Mans, waardoor het merk zich genoodzaakt zag de auto door te ontwikkelen.

De zesliter V12 van de GTR werd vervangen door een 5,7 liter V8 met dezelfde 600 pk. Naast de nieuwe motor volgden tal van aerodynamische aanpassingen om de wagen efficiënter te maken op de lange rechte stukken van Le Mans. Na uitvoerig testwerk was Mercedes-AMG er zeker van dat de auto het legendarische evenement zou domineren.

In de kwalificatie bewees de LM met een pole position en P3 inderdaad een geduchte concurrent te zijn. In de race bleek de nieuwe V8 echter niet opgewassen te zijn tegen Le Mans: na vier uur waren beide LM's gestrand met motorproblemen. Na de teleurstelling van Le Mans besloot Mercedes de LM in te zetten in het FIA GT-kampioenschap, naast voorganger GTR. Met een flatplane-versie van de V8 onder de kap wist de LM alle overgebleven races te winnen, waardoor Mercedes-AMG een perfecte score binnenhaalde met 10/10 overwinningen. Als gevolg daarvan viel het kampioenschap meteen uit elkaar, wat meteen het einde betekende van de GT1-categorie. Mercedes zette echter door met de inmiddels beruchte CLR voor 1999.

Straatlegaal

Vijfentwintig jaar na het debuut van de CLK LM kun jij een van die brute machines in ontvangst nemen. Een van de vier CLK LM racers staat namelijk te koop bij Pistonheads. CLK LM chassis 005 werd destijds gebruikt als test en ontwikkelingsvoertuig. Na de campagne in 1998 werd de bolide verkocht aan een Japanse verzamelaar, waar hij tot 2013 achter slot en grendel verbleef. In 2013 werd de auto overgenomen door een Fransman, waarna hij in 2017 in een Britse collectie belandde.

De huidige eigenaar heeft de CLK LM helemaal laten opfrissen, en zelfs laten voorzien van typegoedkeuring en een kenteken. Aangezien Mercedes slechts één Straßenversion van de LM bouwde maakt dat chassis 005 wel heel bijzonder. Het interieur is overigens niet aangepast op straatgebruik: de passagiersruimte wordt nog altijd bezet door een enorme ECU en andere apparatuur. Schakelen gaat nog altijd via een flinke pook verbonden met een semi-automatische zesbak.

Gewicht in goud

Zoals je mag verwachten van een dergelijke machine is er geen prijs vermeld. Als je ernaar moet vragen kun je het waarschijnlijk toch niet betalen. Aangezien de zeldzame straatversies van de CLK GTR al 10 miljoen euro op kunnen brengen zal deze straatlegale LM waarschijnlijk niet voor een paar miljoen te vangen zijn. Een heuse (gefaalde) Le Mans-racer met een kentekenplaat is immers zijn gewicht in goud waard.

Cargasm
  • JM Performance Limited