HWA komt met nieuwe interpretatie Mercedes 190E Evo II

De toerwagenlegende wordt nieuw leven in geblazen door de motorsportpartners van Mercedes. De HWA Evo II moet de gloriedagen van de DTM doen herleven.

HWA komt met nieuwe interpretatie Mercedes 190E Evo II

In de wondere wereld van de restomods zien we maar al te vaak oude Porsche's en dikke Amerikaanse musclecars voorbijkomen. De naam Mercedes valt daarbij niet al te vaak. Bij de specialisten van HWA wordt dat gezien als een doodzonde.

De motorsportpartner van het merk met de ster maakt zich namelijk op om een nieuwe interpretatie te lanceren van een van de meest legendarische toerwagens ooit: de 190E 2.5-16 Evolution II.

190E Evo II

De meest extreme variant van de 190E Cosworth won slechts één titel in de DTM na de diskwalificatie van het dominante Audi, maar vanwege het bizarre aerodynamische pakket werd de auto vrijwel meteen een legende. Mercedes produceerde slechts 502 exemplaren van de Evo II om aan de Group A homologatie-eisen te voldoen.

De laatste twee werden afgeleverd in een zilveren tint, de rest in blauschwarz. Met een 2,5 liter Cosworth viercilinder onder de kap en 232 pk was de Evo II serieus snel voor zijn tijd. In racetrim werd de motor uiteindelijk uitgeperst tot zo'n 360 pk.

Door de komst van het Class 1-reglement en de vierwielaangedreven V6 Alfa Romeo 155 was het succes van de 190E Evo II echter van korte duur. In 1994 werd het model vervangen door de gloednieuwe C-klasse V6.

Één van de twee zilveren Evo II's.

HWA Evo

De korte, maar tumultueuze carrière en de haast mythische status van de laatste DTM 190 hebben HWA ertoe bewogen een nieuwe serie te lanceren. De racenwagenfabriek heeft een nauwe band met het model. HWA staat immers voor Hans Werner Aufrecht, de A in AMG. Het bedrijf wil oude tijden doen herleven door honderd exemplaren te bouwen van de HWA Evo.

Details rond deze uitvoerige restomod zijn nog zeer schaars. Volgens HWA komt de auto in ieder geval bomvol te zitten met 'de nieuwste technologieën'. We mogen hopen dat dat niet betekent dat de 190E een moderne turbomotor meekrijgt. Zeker weten doen we dat helaas niet. Ook is niet duidelijk wat de basis zal zijn voor de auto.

Echte Evo II's zijn tegenwoordig immers te zeldzaam en te kostbaar om ze om te bouwen. Waarschijnlijk zal HWA normale 190E-modellen op gaan pikken om de restomod mogelijk te maken. Dat merk je echter niet aan de prijs: HWA stelt een vanafprijs van maar liefst 714.000 euro voor, exclusief belastingen. Dat is bijna het dubbele van wat je voor een originele DTM-machine betaalt. We wensen HWA dan ook veel succes met de verkoop.

Cargasm
  • HWA, Mercedes-Benz