Uitgebrand autoschip Fremantle Highway verlaat Eemshaven (video)

Na een dikke maand in de Groningse haven wordt het inmiddels beruchte autoschip in Rotterdam uit elkaar getrokken. De Fremantle Highway heeft het inferno overleefd en zal uiteindelijk weer de zee op gaan.

Uitgebrand autoschip Fremantle Highway verlaat Eemshaven (video)

Het is alweer even geleden dat er iets te melden viel over het beroemde autovrachtschip Fremantle Highway. De bijna vierhonderd meter lange gigant vatte in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli vlam, waardoor de 23-man sterke bemanning het schip in paniek moest verlaten.

Helaas waren daarbij een dode en meerdere gewonden te betreuren. Fremantle Highway bleef vervolgens stuurloos achter net boven Ameland. Na een dagenlange blusoperatie werd het gevaarte op 3 augustus afgesleept naar de Groningse Eemshaven.

Havenoperaties

In de haven werd begonnen aan een lange en moeilijke operatie om de lading van 3.784 auto's van boord te halen, waarvan ongeveer 500 EV's. Op 10 augustus vatte een van die elektrische wagens vlam, maar de operatie verliep verder zonder grote incidenten. Ondanks de intensiteit van het inferno was het schip in relatief goede staat. Er werden meteen plannen gemaakt voor een uitgebreide restauratie.

Tweede kans

Bijna twee maanden na het drama op de Noordzee is de Fremantle Highway eindelijk op weg naar een nieuw leven. In opdracht van het Nederlandse Koole Contractors wordt de titaan naar de haven van Rotterdam gesleept voor uitvoerige sloop- en herstelwerkzaamheden. Het doel van de operatie is om het autoschip alsnog weer zeewaardig te krijgen. Daarbij worden zoveel mogelijk onderdelen hergebruikt, zo stelt een woordvoerder van het bedrijf tegenover Trouw:

"Het wordt gedeeltelijk ontmanteld om reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Wat niet beschadigd is, wordt bewaard om later eventueel weer op te bouwen. Het doel en het leuke hiervan is, dat we proberen te verwijderen wat beschadigd is, de rest te repareren en het schip weer varend te krijgen."

De Fremantle Highway is er dus een stuk beter vanaf gekomen dan de Felicity Ace. Dit vergelijkbare vrachtschip kreeg in februari 2022 te maken met een grote brand. Ondanks een grote blusoperatie ging ze uiteindelijk verloren. Felicity Ace ligt nog altijd op de zeebodem bij de Azoren, maar Fremantle Highway krijgt dus toch een tweede kans.

Nieuws
  • <a href="https://www.youtube.com/@TonnieStamTSN" target="_blank">TSN AgricultureVideo's</a>