KVNR pleit voor strengere eisen scheepsvervoer elektrische auto's 

De Koninklijke Vereniging voor Nederlanders Reders slaat alarm na de tweede brand op een autoschip in twee jaar. Met elektrische auto's als aanstichter van beide incidenten is het volgens de vereniging hoog tijd dat de eisen voor het vervoer van EV's aangescherpt worden.

KVNR pleit voor strengere eisen scheepsvervoer elektrische auto's 

Zo'n dertig kilometer ten noorden van Ameland woedt op dit moment een enorme brand aan boord van autoschip Fremantle Highway. Het inferno werd vermoedelijk veroorzaakt door een van de 25 elektrische auto's aan boord van de 199 meter lange gigant.

Aangezien een brandende lithium accu vrijwel niet te blussen is zonder speciale methoden - en een groot deel van de 2.857 auto's hybrides waren - was het schip binnen twee uur verloren. Bergings- en blusschepen zijn nog altijd aan het werk om het drama tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Helaas zijn er al een dode en meerdere gewonden te betreuren.

Twee keer in twee jaar

De brand op de Fremantle Highway is de tweede op een autoschip met EV's aan boord in twee jaar. In februari 2022 werd de vergelijkbare Felicity Ace ook getroffen door een verwoestende accubrand. Ondanks constante bluswerkzaamheden bleef de brand maar oplaaien.

Door de aanzienlijke schade ging het schip uiteindelijk ten onder in de buurt van de Azoren. Op een diepte van drie kilometer kon ze niet geborgen worden. Uiteindelijk gingen er bijna 4.000 voertuigen verloren, waaronder de laatste serie van de Lamborghini Aventador. Gelukkig vielen er verder geen slachtoffers.

Regels aanscherpen

De korte tijd tussen de twee incidenten baart KVNR-voorzitter Jan Valkier flinke zorgen. Tegenover Nieuwsuur pleit het hoofd van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders voor aangescherpte regels rond het vervoer van elektrische voertuigen. Valkier wil beperkingen op het aantal EV's per schip, betere voorlichting over de gevaren en betere blusmethoden introduceren:

"Het is een hoofdpijndossier. We hebben vorig jaar een vergelijkbaar ongeluk gehad midden op de oceaan waar een schip volledig is uitgebrand en gezonken. Maak haast met die regelgeving om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen. En als er dan toch brand ontstaat, wat doe je dan aan boord van een schip? Dat zijn allemaal zaken die moeten worden onderzocht en aangescherpt."

Blijvende risico's

Valkier's verzoek is op dit moment al in behandeling bij de Internationale Maritieme Organisatie van de Verenigde Naties. Zoals met alle bureaucratie kan het echter nog lang duren voordat er concrete plannen op tafel liggen en daadwerkelijk ingevoerd gaan worden. Tot die tijd brengt het vervoeren van EV's de nodige risico's met zich mee.

De enige manier om een lithium accu effectief te blussen is namelijk een langdurige onderdompeling in een bak met water. Zelfs weken nadat de accu onder water gezet is kan er echter nog brand ontstaan. In een noodsituatie midden op zee zijn deze methoden nog niet praktisch in te zetten. De onderdompeling komt immers pas als alles al verloren is.

Nieuws
  • Kustwacht, Marinha Portuguesa
  • Kustwacht