Autoschip Felicity Ace blijft maar branden door elektrische auto's

De lokale autoriteiten hebben de grootst mogelijke moeite met het verlaten schip. Vanwege de grote hoeveelheid EV's aan boord laait de brand steeds weer op. De berging van het schip laat nog op zich wachten.

Autoschip Felicity Ace blijft maar branden door elektrische auto's

Sinds afgelopen woensdag drijft de onder een Panamese vlag varende Felicity Ace stuurloos rond in de buurt van de Azoren. Nadat er op onverklaarde wijze brand ontstond werden de 22 bemanningsleden geëvacueerd door de Portuguese autoriteiten.

Aan boord van het schip is een lading van ongeveer 4.000 producten van de Volkswagen groep, waaronder 1.100 Porsches, 189 Bentleys, ruwweg 100 Lamborghini's en naar verluidt zelfs een paar Bugatti's. De eerste serie van de Aventador Ultimae zou ook gevangen zitten in het inferno.

Lithium

Het blussen van een bijna 200 meter lang autoschip op open zee is geen eenvoudige klus. Aangezien aan boord klimmen geen optie is, kan er alleen van buitenaf geblust worden. Het probleem wordt verergerd door de lading van de Felicity Ace: veel van de auto's aan boord zijn namelijk elektrisch. Zoals we weten gaan lithium-ion accu's eenvoudig in vlammen op en blijven ze graag eindeloos doorbranden.

Tegenover Reuters legde lokale havenmeester Mendes Cabeças de situatie uit:

"De ingreep [om de brand te blussen] moet erg langzaam verlopen. Het zal even duren. [De accu's] hebben de brand in leven gehouden. Alles vijf meter boven de waterlijn stond in brand. Het ging verder naar beneden. Het komt dichterbij de brandstoftanks."

Het enige dat de brandweerlieden kunnen doen is de romp van de Felicity Ace koel houden. Bluswater naar binnen spuiten kan de stabiliteit van het schip in gevaar brengen, en is tegenover een accubrand bovendien volledig nutteloos.

Beroemde Nederlandse berging

Voorlopig hebben de Portuguese marine en de blusteams hun handen nog vol aan het brandende autoschip. Zodra het inferno onder controle is zal de operatie overgenomen worden door het Nederlandse Boskalis.

De bergingsmaatschappij zal volgens De Telegraaf de Alp Guard in gaan zetten om de Felicity Ace richting een haven te krijgen. Het bergingsschip is bekend vanwege het lostrekken van de Ever Given, het bijna 400 meter lange containerschip dat dagenlang het Suez-kanaal blokkeerde.

Wanneer Boskalis de kans zal krijgen om het autoschip te bergen is nog niet bekend. De blusactie is nog altijd in volle gang. Wel is er inmiddels een geschat kostenplaatje naar buiten gebracht. Havensoftware bedrijf Skytek schat de totale kosten op rond de 500 miljoen dollar. De merken van de Volkswagen Group hebben al aangegeven de getroffen auto's te zullen vervangen door nieuwe exemplaren.

Nieuws
  • Marinha Portuguesa