'BMW en Daimler fuseren autodeeldiensten in jacht op Uber'

De premiumgiganten BMW en Daimler bereiden een fusie van hun autodeelactiviteiten voor. Door de diensten Car2Go en DriveNow te combineren in een zelfstandig bedrijf moet een serieus alternatief voor Uber ontstaan.

Hoewel de deal nog niet rond is, heeft een hoge baas van één van de concerns tegenover Reuters bevestigd dat de partijen hem bijna rond hebben. Kortom: dat ketst waarschijnlijk niet meer af.

Door de activiteiten in een apart bedrijf onder te brengen moet aan de ene kant de autonomie en onafhankelijkheid worden gegarandeerd, alsook een duidelijke scheiding gemaakt worden tussen autoproductie en het leveren van diensten. BMW en Daimler worden uiteraard wel de grootste aandeelhouders in het te vormen concern.

Niet geheel toevallig maakte BMW vorige week bekend de dienst Parkmobile over te nemen. Hiermee zijn de Duitsers in één klap de grootste op het gebied van parkeeroplossingen, een onderdeel dat ongetwijfeld meegenomen wordt in het nieuwe bedrijf. Voor de hand ligt dat Parkmobile wordt geïntegreerd in de eigen ParkNow-app, die eveneens in de samenwerking met Daimler wordt ingebracht. Volgens insiders blijven de namen van beide deeldiensten behouden, maar gaat de tech van de deelnemers in een pool, waardoor aan de ene kant schaalvoordelen ontstaan, en aan de andere kant wellicht nieuwe inzichten.  

Zodra de deal rond is moet het nieuwe powerhouse beter in staat zijn marktaandeel van Uber af te snoepen. Hoewel de basis van beide bedrijven verschillend is (zelf rijden vs. gechauffeerd worden) is er in de grote steden een wezenlijke overlap. 

Car2Go is de grootste autodeeldienst, met wereldwijd 3 miljoen leden. C2G, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert, is met Smarts in de grote steden op drie continenten actief. In sommige daarvan met elektrische ForTwo's (zoals sinds 2011 in Amsterdam), in andere steden met ForTwo's op benzine (afhankelijk van de laadinfrastructuur).

DriveNow komt voort uit een samenwerking tussen BMW en verhuurder Sixt en is een stuk kleiner. Het telt 1 miljoen leden en is in negen Europese steden actief met ongeveer 6.000 voertuigen. In Nederland kennen we de dienst nog niet, bij de zuiderburen is DriveNow in Brussel vertegenwoordigd.