Apple gaat iCars niet verkopen, maar delen

Als er over een paar jaar een auto van Apple op de weg verschijnt, dan kan je hem niet kopen maar wel rijden. De techreus zou zijn eerste vierwieler willen gebruiken voor een autodeeldienst, zoals we dat kennen van Greenwheels en Car2Go.

Officieel heeft de gadgetbouwer nooit bevestigd dat het aan een auto werkt, maar als we de hardnekkige geruchtenstroom alsook de grapevine mogen geloven is het bedrijf druk bezig met het eerste model. Dit wordt geen autonoom voertuig, want dat staat pas voor later in de planning. Apple wil zijn eerste auto (iCar, iWheeler, iMover?) niet de showroom zetten, maar gebruiken voor een eigen autodeeldienst. Je kan de Apple vierwieler dan huren voor bijvoorbeeld een enkele rit.

Onder de codenaam Titan werkt Apple al een tijdje in Californië aan het model, maar nu blijkt dat ook in Berlijn een geheime afdeling van het bedrijf op dit project is gezet. In de Duitse hoofdstad is een groep van vijftien tot twintig jonge knappe knoppen uit de autowereld samengebracht om het ideale voertuig voor de Apple-aanhang te ontwikkelen.

Fans moeten nog wel even wachten voordat ze hun droomauto kunnen beroeren, want de compacte iMobiel verschijnt pas in 2019 of 2020 in het straatbeeld. De Oostenrijkse fabriek van Magna zou de auto gaan bouwen en heeft door het verlies van de productie van Mini's ruimte voor enkele honderdduizenden auto's per jaar. Lijkt ons een uitstekende keus en PR-technisch een stuk veiliger dan de zelfmoordfabrieken waar de iPhone in elkaar wordt geschroefd. Over een paar jaar kan het dus heel normaal zijn om even de iCar te pakken voor een ritje naar je vrienden. Apple kennende verschijnt er dan ook nog een iCar Plus voor grote gezinnen en een roségoud exemplaar voor hippe chicks. Wachten wij nog even op de sportieve iCar S, om al selfie nemend door het verkeer heen te swipen.