Zelfrijdende-technologiedief moet Google $180 miljoen betalen

Oud-Google-werkenemer Anthony Levandowski liep met duizenden patenten van Google de deur uit en kwam bij Uber terecht. Nu moet hij waarschijnlijk de gevangenis in, én hij moet bijna $180 miljoen aan Google betalen.

Otto

Kent u het verhaal van Anthony Levandowski nog? We schreven er twee jaar geleden een aantal keer over. In het kort is het verhaal als volgt: Google beschuldigde Levadowski ervan dat hij vlak voor zijn (zelfgekozen) ontslag bij Google all geheime informatie voor het ontwikkelen van zelfrijdende auto's stal.

Met die informatie van Google -dat het autonoom rijden onderdeel inmiddels Waymo noemt- startte hij OTTO op. Dat bedrijf ging zelfrijdende trucks ontwikkelen en werd binnen no-time voor een paar miljard aan Uber verkocht. Uber wist echter -hoogstwaarschijnlijk- niet dat alle kennis was gejat van Google. Een grote ellende dus, en uiteindelijk staakte de taxigigant het project.

Enfin, lang verhaal kort: Anthony Levandowski heeft nu gezegd dat hij schuldig is aan het jatten van de geheimen van Google. De aanklagers hadden 34 klachten tegen de oud-werknemer aangebracht bij de rechter. In ruil voor de schuldbekentenis op een van de aanklachten (het stelen van geheimen) laten de aanklagers de overige 33 klachten vallen.

Dat klinkt als een overwinning voor Levandowski, maar daar is geen sprake van. De oud-ontwikkelaar is niet alleen zijn baan bij Uber kwijt, hij kan ook nog voor 24 tot 30 maanden de bak in draaien. En boven dat alles moet hij $179 miljoen aan Google betalen vanwege het losweken van werknemers (poaching) van Google voor Uber en OTTO. Dat kan hij kennelijk niet, want Anthony heeft uitstel van betaling aangevraagd.