In geen enkele andere bedrijfstak is er zo vaak sprake van diefstalbeschuldigingen als bij de zelfrijdende tech. Naast de traditionele auto-industrie zitten ook veel techbedrijven in deze vijver te vissen en de precieze vorm van autonome technologie moet nog vastgesteld worden. Het is een doorlopend technisch proces, waarin senior ontwikkelaars schaars zijn. Daardoor kunnen ze bakken met geld verdienen en wordt er heel wat afgestroopt tussen concurrenten. Dat is, als engineers niet hun eigen bedrijf opstarten.
Het grote spanningsveld in dezen is: wat hoort toe aan het bedrijf waar je werkt(e) en wat kan je voor jezelf claimen? Doorgaans geldt dat wat je maakt onder werktijd en waar je baas je voor betaalt, toebehoort aan het bedrijf waarvoor je werkt. Dit kan je dus niet zomaar meenemen als je naar een concurrent overstapt, maar je eigen ideeën natuurlijk wel. Waymo meent in ieder geval een sterke zaak te hebben in de aanklacht die het gisteren bij een Californische rechtbank neerlegde: voormalig werknemer Anthony Lewandowski zou voor zijn oiverstap naar Uber 14.000 bestanden gedownload hebben met betrekking tot lidar (lasergestuurde radar) en Waymo's designs 1-op-1 hebben meegenomen naar zijn nieuwe werkgever.
Waymo kwam de kwestie op het spoor door een e-mail-onhandigheidje. Eén van de leveranciers zette Waymo per abuis (of per ongeluk expres?) in de cc, waardoor Lewandowksi's voormalig werkgever plotseling een kopie van zijn eigen systeem zag, aldus de aanklacht. Nast Uber is ook diens dochterbedrijf Otto in de klacht meegenomen, aldus Waymo in een blogpost.
Het is niet de eerste keer dat Uber ruzie krijgt met een andere partij. Het bedrijf zoekt in zijn dagelijkse operaties vaak het randje van het toelaatbare op, het in Nederland blijven rijden met het inmiddels niet meer actieve UberPOP is hier een voorbeeld van. Ook het rondrijden met niet-geregistreerde auto's in San Fransisco is tekenend voor het bedrijf, dat regelmatig flinke negatieve pers krijgt. Vandaag nog werd bekend dat investeerders Uber oproepen een eind te maken aan de 'destructieve bedrijfscultuur' en ook was er hier en daar een 'incidentje' met chauffeurs, waarbij in twijfel werd getrokken of er wel een achtergrondcheck was doorgevoerd. Steek die maar in je zak, Travis Kalanick.