Beste vrachtwagenchauffeurs, uw baan gaat eraan

Geen kwaad woord onzerzijds over de bazen die zevenentwintig én een halve versnelling weten te domesticeren, maar hun toekomst ziet er niet goed uit.

'Zelfrijdende auto', kent u die uitdrukking? De term verwijst naar een speledingetje voor yuppies die op kantoor willen opscheppen over de Wall Street Journal die ze op weg naar het werk gelezen hebben, terwijl ze een ontbijt met gepocheerd ei - zonder eigeel! - naar binnen hebben geharkt. Zelfrijdende auto's zijn de toekomst, maar er zit geen echt grote financiële druk achter hun realisering, er is geen noodzaak.

Dan vrachtwagens (alleen uit rijinstructeur volhardde in 'vrachtauto's'), dat is een volkomen ander verhaal. Die zijn te gek en rijden in theorie duizenden kilometers zonder ooit te hoeven stoppen. Het enige gezeik komt via een tachograaf die een menselijke chauffeur in de gaten houdt. De mens, die moet stoppen, slapen en eten is de enige zwakke schakel. Dus zal die verdwijnen.

Dat gaat sneller dan we onze chauffeursgilde gunnen. Meet Otto. Otto is een startup van mensen met hopeloos goede CV's die een zelfrijdende vrachtwagen aan het bouwen zijn. Ze komen van Google, Tesla en Apple en hebben een relatief gemakkelijke uitdaging: maak een zelfrijdend vehikel dat slechts hoeft te functioneren op snelwegen. Dat is wel wat makkelijker dan stadsverkeer, rennende kinderen en kruipende bejaarden. Dus dat gaat ze gewoon lukken binnen nu en geen tijd.

Bij de presentatie van het bedrijf vandaag, loog één van de medeoprichters nog dat het allemaal niet bedoeld is om menselijke chauffeurs overbodig te maken. Natuurlijk is dat niet het doel, want het doel is transport en logistiek efficiënter en goedkoper te maken. Ook al is dat niet het doel, de consequentie is alsnog een werkloze trucker. Want in de transportsector is er wél grote financiële druk. Dat is goed kut voor de bonkige chauffeurs in hun witte wifebeaters mét eigeel.