Verneuk je werkgever en wandel weg met $120 miljoen aan bonus

Als je de afgelopen jaren als getalenteerd ingenieur het juiste moment op de juiste plaats was, dan had je vies rijk kunnen worden. We hebben het over heel smerig rijk, over meer dan $120 miljoen in bonussen-rijk. Kortom: Anthony Levandowski-rijk.

Wellicht herinnert u zich Anthony Levandowski nog. Hij is de ex-Google-werknemer die naar Uber overstapte en tegen wie momenteel een rechtzaak loopt wegens het stelen van bedrijsgeheimen/concurrentiegevoelige informatie. Levandowski is één van de geluksvogels die het dankzij een uitzinnig bonussysteem vol met verdubbelaars voor elkaar kreeg om $120+ miljoen aan bonussen bij zijn oud-werkgever binnen te harken. Geld waar Lewis Hamilton minstens 2 jaar rondjes voor moet rijden voordat hij het vergaart. 

Zie het als een potje Need For Speed: doe bij een challenge een aantal dingen achter elkaar goed en de puntenteller begint als een malle op te lopen. In Levandowski's geval was deze puntenteller letterlijk een stroom ijskoude cash die zijn kant op kwam dankzij vorderingen in het autonome programma van Google. Enfin, over de bizarre beloningen bij Google hebben we het hier al eens gehad.

 =De afloop van het verhaal is bekend: Levandowski pakte lachend zijn meer dan 100 miljoen USD aan fuck you Google money en verliet de gigant vervolgens met 9,7 GB aan vertrouwelijke informatie onder de arm naar Uber. Althans, zo luidt Google's lezing. Centraal in de aanklacht staat zelfrijdende truck-startup Otto. Dit bedrijf begon Levandowski samen met onder andere Lior Ron, die eerder bij Google Maps op een hoge positie werkte: het werd na de oprichting in no-time door Uber gekocht. Volgens Google was Levandowski (37) tijdens zijn werkzaamheden voor hen al druk bezig met het optuigen van en recruteren voor Otto, maar wachtte hij met vertrekken totdat hij zijn miljoenenbonussen kon opstrijken. Kortom: hij bleef even zitten totdat de gravy train het station binnenrolde.

Ondertussen beroept Levandowski zich lachend op het vijfde amendement, oftewel: hij houdt zijn grote snavel dicht, terwijl hij nog een paar baantjes trekt door bundels met $100-biljetten. Waarschijnlijk. Nou ja, zijn advocaten zeggen 'geen redenen te hebben om aan te nemen dat het inzake Levandowski tot een strafzaak komt'. Met andere woorden: ook al zegt Google dat hij met een enorme zak geld en 14.000 documenten vertrok, dat is niet echt zo,

Als we kijken naar zijn bonusgeld, dan is dit een factor zes groter dan wat de CEO's van de grootste Amerikaanse autofabrikanten vorig jaar verdienden: zowel Mary Barra (GM) als Mark Fields (Ford) pakten een dikke $22 miljoen aan beloning. Een alleszins vorstelijk salaris, hun Europese collega's pakken niet eens de helft van dat geld (hoewel we ook met hen geen medelijden hoeven te hebben).