Hamilton verbaasd: 'Zulke fouten maak ik nooit!'

Lewis Hamilton had een dramatisch slecht weekend in Austin. Het feit dat het misging, is een groot raadsel voor de Mercedes-coureur. 

Lewis Hamilton

Vrijwel iedereen van de topcoureurs kan na de Grand Prix van de Verenigde Staten terugkijken op een goede race. Ferrari had een 1-2 finish, Max Verstappen heeft zijn leiding in het kampioenschap verlengd, McLaren heeft de leiding in het constructeurskampioenschap verlengd, en George Russell reed een bijzonder sterke inhaalrace om als zesde over de finishlijn te gaan. Maar wie zeker geen goede race had, was Lewis Hamilton.

De zevenvoudig wereldkampioen leek op voorhand een kandidaat om voor pole position en een podiumplek te kunnen gaan. Hamilton is historisch gezien erg goed op het Circuit of the Americas. Mercedes bracht ook nog eens een upgrade mee naar de race. Maar daar kwam niets van terecht.

Een zesde plek in de sprintrace was nog niet eens zo slecht, maar in de kwalificatie kon Hamilton niet beter doen dan een negentiende tijd. In de uiteindelijke race mocht hij al na een paar bochten uitstappen. Hamilton schoot van de baan af en reed zijn auto klem in de grindbak.

In een persbericht van Mercedes wordt een onverwachte, sterke windvlaag als schuldige aangewezen. “Ik had een geweldige start”, reflecteert Hamilton, die bij de start op wist te klimmen naar de twaalfde plek. “Op dat punt ging ik nog niet voluit ofzo, maar de auto begon al te stuiteren. En plotseling verloor ik de controle over de achterkant en draaide de auto gewoon om.”

Het was bijna een exacte kopie van wat een dag eerder gebeurde met de andere Mercedes. “George had hetzelfde probleem op zaterdag, tijdens de kwalificatie, op dezelfde plek. Hij had toen ook hetzelfde update pakket als ik. Tijdens de race had hij een oudere vloer, dus dat zag er al een stuk beter uit. Maar ik ben nog nooit gespind in een race, tenminste niet voor zover ik me kan herinneren. En zo ja, dan is het hooguit één keer geweest. Dus erg frustrerend, maar gelukkig weet ik wel dat het niet komt doordat ik niet gefocust was ofzo, het was gewoon pech.”