Organisatie GP VS krijgt boete van half miljoen vanwege baanbestormers

De organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft een flinke boete gekregen. Na de race waren er namelijk ruim 200 baanbestormers.

Fans renden de baan op na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De organisatie heeft er een flinke boete voor gekregen.

De Grand Prix van de Verenigde Staten was zo’n drukke race, dat er na afloop vrij weinig aandacht was voor de organisatie. De 1-2 finish van Ferrari en de clash tussen Max Verstappen en Lando Norris eiste alle aandacht op. Maar intussen ging er wel iets grandioos mis.

Nadat de finishvlag was gezwaaid, rende een groot aantal fans al de baan op. Volgens een schatting van de FIA gaat het om ongeveer 200 mensen. Hoewel de race al voorbij was, was de baan nog bepaald niet veilig. Sommige coureurs moesten nog finishen en de rest was bezig met de cooldown lap.

In vergelijking met de race lijkt het misschien alsof een auto erg langzaam gaat tijdens zo’n cooldown lap, maar de F1-auto’s gaan dan nog steeds minstens vijftig kilometer per uur. We hoeven hopelijk niet uit te leggen waarom dat gevaarlijk is.

De FIA had ook geen geduld met deze mensen. De organisatie van de race wordt door de FIA verantwoordelijk gehouden voor het incident. De boete daarvoor bestaat uit maar liefst €500.000. Wel neemt de FIA een klein beetje een coulante houding aan ten opzichte van de organisatie. In het veiligheidsplan zat namelijk een fout waardoor dit kon gebeuren, maar de FIA erkent wel dat de organisatie een smetteloze geschiedenis heeft op dit vlak en dat deze actie onmogelijk te voorspellen was. Daarom is €350.000 van de boete voorwaardelijk en hoeft die pas in 2026 betaald te worden. Als de race in de tussentijd geen nieuwe incidenten heeft, dan vervalt dat deel van de boete.

Het is zeker niet de eerste keer dat een incident als dit zich voordoet in de Formule 1. In 2023 waren Australië en Brazilië die gevaarlijke situaties hadden doordat mensen de baan op renden. In beide gevallen greep de FIA stevig in om te voorkomen dat dit zich ook op andere plekken voor zou doen.