Uber staakt ontwikkeling zelfrijdende trucks

De wereld is nog niet rijp voor zelfrijdende trucks, of in ieder geval niet die van Uber en het voor veel geld overgenomen bedrijfsonderdeel Otto. De vrachtwagens worden op een laag pitje gezet, autonome personenwagens krijgen voorrang.

Het idee van autonome trucks op de lange-afstandsroutes is aantrekkelijk: de kilometervreters doen hun werk bijna uitsluitend op veelal kaarsrechte snelwegen, waar je een aanzienlijk minder aantal in te voeren parameters in de zelfrijdende software hebt. Tachtig procent van trucken bestaat uit voor je uit staren met de cruise control aan, terwijl de kilometers onder de banden wegrollen. De overige twintig procent in het ontwijken van suïcidale automobilisten die hun blik op de meest idiote manieren voor de 40 ton zware combinaties kwakken. Kijk maar eens de dashcamvideo's van dit kanaal, dan weet u wat we bedoelen.

Autonome software zou de taken op de buitenwegen uitstekend uit handen kunnen nemen van de bestuurder, alleen Uber gooit de handdoek (voorlopig?) in de ring. De ritjesapp zet alle fiches op de autonome auto, wat in principe op zichzelf al een zware dobber is. Zeker wanneer je tegenslagen hebt als het dodelijke ongeluk in Arizona, dat de hele wereld overging.

Tegen Reuters laat Uber weten: “We believe having our entire team’s energy and expertise focused on (self-driving cars) is the best path forward”. Voorlopig zullen we dus geen zelfrijdende Uber/Otto-trucks zien, dus de innovatie zal van bijvoorbeeld een Autopilot op de Tesla Semi moeten komen. Hierover heeft Tesla overigens nog niets losgelaten, dus dit is giswerk.