Autonome trucks bedreigen vuilnismannen

Was het altijd al uw droom om chauffeur op een vuilniswagen te zijn? Zet die ambitie dan maar in de ijskast, want als Volvo zijn zin krijgt worden de gelederen in de vuilnisophaalbranche flink uitgedund.

vuilniswagen

Wie kijkt naar de stappen die nog te maken zijn in de niveaus van autonomie, die weet dat het nog wel even zal duren totdat de directiechauffeur door een computer vervangen wordt. Voor mensen die actief zijn als treinmachinist, of als vuilnisman, komt de automatisering dichterbij.

Momenteel heb je nog een chauffeur en twee man achterop de wagen nodig bij een vuilnisronde, in Zweden wordt gewerkt aan een autonome vrachtwagen die zijn rondjes praktisch zonder chauffeur kan doen. Door middel van sensoren, lidar en gps kan de truck obstakels (zoals enge gingers die met een bal spelen) vermijden terwijl het personeel er naast loopt. In principe loopt de vrachtwagen dus aan de lijn van zijn bediener, waardoor je het personeelsbestand kunt halveren. We voorspellen steeds moeilijker tijden voor mensen die niet voor studeren in de wieg gelegd zijn.