'Mercedes zegt binnenkort vaarwel tegen Formule E'

De titel is nog niet binnen, of Mercedes pakt de spullen alweer in. Volgens de heren geleerden trekt het Duitse concern zich na dit seizoen terug uit het elektrische kampioenschap.

'Mercedes zegt binnenkort vaarwel tegen Formule E'

De Formule E was een jaar geleden nog helemaal hot: bijna elk groot merk was er wel in terug te vinden. Vooral de Duitse autoindustrie was goed vertegenwoordigd met Audi, BMW, Porsche en Mercedes vanaf het seizoen 2019-2020. Na relatief korte campagnes hebben de Duitsers het kampioenschap echter de rug alweer toegekeerd. Na Audi en BMW staat nu Mercedes na krap twee seizoenen al klaar om de elektrische pijp aan Maarten te geven.

'Belangrijke details'

De Formule E staat op het punt om te beginnen aan een nieuw tijdperk met de derde generatie van de elektrische single seaters. Bij het bijtekenen voor die nieuwe regels heeft Mercedes echter uitstel aangevraagd. Het concern zou meer duidelijkheid willen over 'belangrijke details met betrekking tot de structuur van de serie'. Volgens Motorsport.com komt van dat uitstel uiteindelijk afstel.

Marketingwaarde

Mercedes F1 en FE-chef Toto Wolff gaf zondag een opzettelijke vage uitleg aan Motorsport.com. Volgens de Oostenrijker is de beslissing over de Formule E vooral gebaseerd op de marketingwaarde van de deelname van Mercedes. De serie zou te weinig doen voor het imago van het merk:

"Er is een beslissing gemaakt. We zitten niet alleen in de sport omdat we het leuk vinden om te strijden en rondjes te rijden. Het is vooral een marketing en communicatie-platform. En daarom, zoals met alles dat we doen, wordt het constant geëvalueerd op basis van de voordelen dat het platform kan genereren voor Mercedes. Afgezien van de marketingwaarde gaat het om de uitwisseling van techniek [tussen het circuit en de straat]. Deze twee elementen moeten hand in hand gaan: technologie en marketing. Daarom zijn we constant aan het evalueren om te kijken of het nog steeds bijdraagt aan hoe we het merk zien."

Blok aan het been

Met zijn uitspraken lijkt Wolff erop te hinten dat de Formule E geen nut meer heeft voor een merk als Mercedes. De zichtbaarheid is vergeleken met bijvoorbeeld de Formule 1 nagenoeg nihil, waardoor het grote publiek niet bereikt wordt. Bovendien mogen de wagens op technisch vlak niet ontwikkeld worden: innovatie is dus ook geen drijfveer meer.

Ondanks verbeteringen aan de wagens heeft de FE zijn imago nooit op kunnen vijzelen na de eerste vier seizoenen. Het enige waar de gemiddelde autosportfan aan kan denken bij het horen van de naam is de belachelijke beelden van coureurs die midden in een race van auto moesten wisselen omdat de accu leeg was. De Formule E herinnert mensen dus vooral aan de nadelen van elektrisch rijden in plaats van de voordelen. Voor een merk als Mercedes dat inzet op een volledig geëlektrificeerd aanbod vanaf 2025 is het kampioenschap dus een blok aan het been.

Toto Racing

Aangezien het voor Mercedes vooral een marketing oefening is, ziet Wolff geen noodzaak om het team compleet op te heffen. Het wegkrabben van de stickers is wat hem betreft voldoende om de link tussen de FE en Das Haus te verbreken:: "Als Mercedes weg zou gaan, en dat hebben we nog niet gezegd, dan moeten we werken aan alternatieve strategieën."

Wolff grapt nog even over 'Toto Racing', maar wordt dan serieus: "We hebben een team dat volledig functioneel is, waar we trots op kunnen zijn in een serie die leuk is. We hebben ook een bepaald niveau van verantwoordelijkheid richting het team en de serie."

Naar verwachting zal de driepuntige ster aan het einde van het 2021-2022 seizoen gaan verdwijnen. Regerend wereldkampioen Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne mogen dus voorlopig nog even door in een Mercedes-overall.

Autosport
  • Mercedes-Benz EQ Formula E Team
  • Envision Virgin Racing